Waarom wordt het visgraatmotief altijd horizontaal geplakt?

Wanneer een tegels in visgraatmotief (bijvoorbeeld in een badkamer) op de muur wordt geplakt, worden eigenlijk altijd de 'zigzags' horizontaal, nooit verticaal. Waarom is dat?
Zie de foto in de bijlage. Ik heb een visgraatmotief nooit op deze manier, verticaal, gezien.

Toegevoegd op 17 december 2020 17:14: omschrijving, afbeelding

Weet jij het antwoord?

/2500

Als de tegels zo worden geplakt dat je horizontale golven krijgt (en verticale graten, zeg maar) dan oogt dat rustiger. Onbewust letten we er heel erg op of een vloer recht is (of recht lijkt), want dat is waar we op staan. Ga je op een scheve vloer staan, dan moet je je evenwicht aanpassen om niet om te vallen. Sta je op een rechte vloer onder een schuin plafond, dan valt niemand om van verwarring. Of een vloer recht lijkt, hangt er onder andere van af wat je vlak boven die vloer ziet. Heb je daar een rij diagonale tegeltjes die om en om naar links en rechts gaan, dan lijkt de vloer nog gewoon recht omdat schuin naar links en schuin naar rechts elkaar in evenwicht houden. Maar ga je visgraat motief tegelen zoals jij verticaal noemt, dan krijg je een hele rij tegeltjes die allemaal naar links (of naar rechts) gaan vlak boven de vloer. Weliswaar gaat de volgende rij tegeltjes weer allemaal de andere kant op, maar wat je ziet direct aansluitend aan de vloer maakt dat je onbewust denkt dat die vloer scheef ligt. Een vorm van optische illusie.

Als je naar de afbeelding kijkt zal je opvallen, dat het beeld links veel rustiger kijkt dan het rechter beeld. Door de visgraat verticaal te zetten raak je in een ruimte gedesoriënteerd. Dits is niet op een vloer, maar juist wel op muren. NB: ik heb jouw patroon in Photoshop even wat uitgebreid en ook een keer 90 graden gedraaid. Kostte even wat tijd, maar was wel leuk.

Toegevoegd op 17 december 2020 19:12: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100