De druk in mijn cv installatie loopt per week met 0.1 terug. Geen lekkage gevonden. De installatie is 2 maanden oud. Wat kan de oorzaak zijn?

Gaat om de installatie in een nieuwbouw huis. Ketel is al gecontroleerd net als de leidingen. Koppelingen zijn nogmaals aangedraaid. Het drukverlies is vrij constant. 0.1 per week. Er verzameld zich steeds weer lucht in de hoogstgeplaatste radiator. Deze is zeker al zo'n 10 maal ontlucht. Net als de rest van het systeem. Monteurs hebben verder niks kunnen vinden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Waarschijnlijk, na uitsluiting van het leidingwerk en radiatoren en expansievat zit het lek in de warmtewisselaar van de CV ketel zelf. Dat kan ook een niet goed gezette koppeling zijn. Door de directe verdamping van het verhitte water aldaar zal daar geen waterlekkage waarneembaar zijn maar zal dat wel tot drukverlies in het systeem leiden.

Als het een nieuwe installatie betreft, zit er ook vers water is. Water dat zeer zuurstofrijk is. Wanneer het water wordt verwarmd komt de zuurstof vrij en moeten de hoogst gelegen punten ontlucht worden. Tijdens het ontluchten zakt de druk en moet er weer water bij. Dat proces moet enige tijd worden herhaalt. Na verloop van tijd is het water 'dood' dat wil zeggen dat er geen of nog heel weinig zuurstof in zit. Pas dan is het systeem stabiel. Hoe lang dat duurt hangt af van de grootte van het systeem. Ik zou zeggen, hou het nog even vol. Als over een paar maanden nog dezelfde problemen geeft moet je de installateur (dwingend) vragen het systeem af te persen. Dan weet je gauw genoeg of er een (verborgen) lekkage zit. Het kan nl ook een lekkage in de warmtewisselaar zijn, die zo klein is dat het water gelijk verdampt. Maar dat risico schat ik laag in, daar ketels altijd vanuit de fabriek goed worden gecontroleerd alvorens ze worden geleverd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100