Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het dat ik de steel van de pan kan aanraken zonder pijn?

We hebben een kaasfondue pan, het handvat/steel is van ijzer maar ik dacht juist dat ijzer de hitte geleidt?
Maar hij is nooit heet, hoe kan dat?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Wonen
625

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

waarschijnlijk door de bevestiging en het materiaal van de handvaten.

hoe minder oppervlak er in aanraking is met de pan, hoe minder het zal geleiden maar ook sneller weer zal afkoelen.

dunne handvaten die ver van de pan afstaan worden niet zo snel warm en koelen ook sneller af.
een hoe langer de steel, hoe minder warm deze zal worden omdat het verder van de warmtebron afstaat.

bovendien is de warmtebron klein waardoor de hitte niet zo ver kan uitstralen. (zoals bij hetzelfde pannetje op een grote pit van het gasstel niet het geval zou zijn bv)

het materiaal kan dus wel geleiden, maar het wil niet zeggen dat het per definitie ook heet moet zijn als de pan op een warmtebron staat.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding