Kan je over bestaande bestrating opnieuw bestraten?

We willen de achtertuin opnieuw bestraten. Huidige bestrating is 30x30 stoeptegels en die liggen als een rots! Niets verzakt en liggen stevig. Nu willen we 5-8cm zand aanbrengen en dan nieuwe bestrating toepassen. Het geheel zeer goed op afschot en naar een gootsteen zodat het water in ieder geval goed weg kan (is een reden waarom over bestaande bestrating bestraten vaak wordt afgeraden.)

Zijn er nog andere redenen waarom het niet kan? Eventueel graafwerk ed voor in de toekomst is geen probleem. Iemand tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is mogelijk om direct over andere (goed liggende) bestrating heen te bestraten maar in dit geval wil je er een laag zand tussen aanbrengen. Dat is geen goed idee, wat zo'n dun laagje is niet stabiel genoeg. Er hoeft maar een klein beetje zand weg te spoelen en je nieuwe bestrating ligt alweer ongelijk. De nieuwe bestrating watert misschien goed af door het afschot, maar een deel van het water zakt toch tussen tussen de nieuwe bestrating. Ook komt er mogelijk (grond)water van de zijkant in de laag zand. Dat kan niet goed weg door de onderliggende bestrating. Daarnaast zakt het water niet verticaal naar beneden maar spoelt het door de onderliggende tegels naar de zijkanten, waardoor je zandlaagje zich verplaatst en de nieuwe bestrating gaat golven. Op die manier kan je nieuwe bestrating op drijfzand komen te liggen, met alle gevolgen van dien. Zinkputten maken in de onderste bestrating (her en der een tegel verwijderen, gat boren, vullen met grof grind) zorgt voor een veel betere afwatering, maar omdat het water dan naar een aantal punten spoelt gaat ook het zandlaagje weer mee en verzakt ook daar je nieuwe bestrating. Kortom, het verwijderen van de oude bestrating is een veel beter idee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100