Hoeveel m3 ophoogzand heb ik nodig voor een terras van 35m2?

Het terras komt in een L-vorm te liggen, in totaal rond de 34-35m2. Ik heb het zelf al eens geprobeerd uit te rekenen maar ik kwam telkens op rare getallen, ik snapte er kortom niets van! Er ligt al wat ophoogzand onder de huidige bestrating. Uitgraven tot 15 a 20 cm diep.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

e.e.a. is ook wel afhankelijk van de bestaande ondergrond en het gebruik van terras, heb je een veenachtige ondergrond en/of sta je er ook wel eens met een auto op zou ik de "zandlaag" iets dikker maken, je hebt dan een kuub of 10 nodig als het steviger moet zijn. Een kuub of 5 is (i.d.g.) voldoende voor een terras met licht gebruik. Je kunt ook kiezen voor een middenweg, maak een onderlaag van ongeveer 15 cm. dik van gestabiliseerd zand, oftewel neem 5 kuub zand en 5 zakken cement (lichte stabilisatie, dus 1 zak per kuub) en de onderlaag zal steviger worden, dit moet je mengen zonder water toe te voegen, het vocht in de grond zal dit uitharden. Hier bovenop komt een dunne laag zand (dus zonder cement) om te bestrating te leggen. Dit is mijn favoriete manier omdat dit een stevige ondergrond geeft en bovendien de mollen, woelmuizen, veldmuizen, onkruid etc. weinig ruimte geeft om de boel te ondergraven maar toch later (indien nodig) makkelijk te verwijderen is. Let in ieder geval op hoe het is met de waterafvoer, een terras in een "moddergat" vraagt meer aandacht dan een terras op een "zandheuvel".

20 cm is 1/5 van een meter. 1/5 x 35m2 = 7m3 Toegevoegd na 3 minuten: 0.15 x 35= 5,25m3 voor 15 cm dus. Toegevoegd na 3 dagen: Bijna altijd kan men op het oude ophoogzand, gewoon weer een nieuwe straat leggen. Ook zakt dit niet meer na, dus oude straat er uit en de nieuwe er in. Met dank aan eddijst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100