Ik heb 2 watervaten van 1000 ltr op pallets met zo'n kooi er rond, hoe hoog moet ik deze zetten om genoeg druk te krijgen voor een tuinslang?

Tuinslang van 25 meter lang, het water pomp ik uit een sluisje 60 meter verderop, aangezien ik geen dure pomp bij die sluis wil zetten heb ik er een dompelpomp in gehangen, die traag maar zeker de vaten bijvult. Vanuit de vaten wil ik dan mijn moestuin water gaan geven, liefst zonder gieters....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De druk die u krijgt komt niet van de buitenlucht zoals hier reeds verkeerdelijk weergegeven maar van de hoogte van de waterkolom. U heeft een statische druk van 100 mbar per meter opvoerhoogte. Dus als u vat op 2 meter hoogte staat heeft u een druk van 200 mbar = 0,2 bar als uw slang op de grond ligt. Bedenk maar eens dat de net druk 2 a 3 bar is, ver zal u dus niet spuiten.

Als je het vat op de pallet laat staan wil die kuub water er aan de onderkant maar wat graag uit...! Toegevoegd na 22 minuten: Ik heb deze 'jongen' van ruim twee meter hoog staan. Je wil niet weten wat een waterballet die kan veroorzaken zonder pomp....

Als je zorgt dat de uitstroomopening van de tuinslang lager ligt dan de onderkant van de vaten, als je daar tenminste een kraan hebt, is er door de druk van de buitenlucht voldoende druk om het water te laten stromen.

Het tussenschakelen van zo'n gigantisch vat is vrij overbodig als je dat vat moet vullen met een dompelpomp. De dompelpomp levert meer druk dan het vat. (Anders zou je het vat niet vol pompen.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100