Wanneer is het ijsheilige ?

Weet jij het antwoord?

/2500

vrijdag 11, zaterdag 12, zondag 13 en maandag 14 mei 2012.

Bronnen:
http://www.beleven.org/feest/ijsheiligen

Het zijn er meer, dus ijsheiligen, dat is de periode van 11 t/m 15 mei.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/IJsheiligen

Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het jaar waarop nog nachtvorst op kan treden.Dat is van 11 tot 15 mei.

Het begrip Ijsheiligen (meervoud dus) slaat op de overgangsdagen 11, 12, 13 en 14 mei waarin eventueel vriesweer heel nefast zou zijn voor de gewassen die van nature niet bestand zijn tegen vorst. Elke dag is gerelateerd aan een Heilige die men aanbidt in de hoop dat de nachtvorst uitblijft. De respectievelijke Heiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Men viert hun naamdagen dus achtereenvolgens op 11, 12, 13 en 14 mei. In sommige landen telt men slechts 3 IJsheiligen. Zo zijn er landen waar St. Mamertus niet meetelt en in andere landen telt Bonifatius niet mee. Dus er kan 1 dag verschil opzitten naargelang het land waarin de Ijsheiligen worden gevierd. Fijn IJsvrij weekend nog ;-)

Bronnen:
http://www.beleven.org/feest/ijsheiligen

De IJsheiligen zijn van 10 tot 15 mei. Na deze data mogen volgens de tuinders de bonen in de volle grond want er wordt gezegd dat de bonen die voor deze data in de grond gelegd worden nog kunnen bevriezen. Enkele jaren komt het wel eens uit dat dit verhaal klopt, maar meestal is dit maar een volkswijsheid die totaal niet op waarheid berust en gewoon een fabel van vroeger is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100