Komen er op een palm palmboomzaadjes? Wanneer zijn die rijp?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, die zaadjes heten ook wel kokosnoten... (of dadels, in het geval van een dadelpalm)

Nee, een palmboom kan wel bloeien, maar de zaadjes zitten IN de kokosnoot. De kokosnoot, ook bekend als 'klapper', wat een vernederlandsing is van het Indische 'kelapa', is eigenlijk geen noot maar een steenvrucht, waarvan het mesocarp niet vlezig maar vezelig is. Daarbinnen zit het harde endocarp, dat het zaad omgeeft met drie duidelijk zichtbare kiemopeningen. Bij de kieming komt de kiem door een van deze openingen naar buiten. De drie kiemopeningen zijn de overblijfselen van de in aanleg uit drie vruchtbladen bestaande vrucht. De palm is een eenzaadlobbige en het zaad bestaat uit één kiemlob, dat het transport van het reservevoedsel naar de kiemende plant verzorgt. Het reserve voedsel in het zaad bestaat uit wit, vet, vezelig kiemwit (endosperm), de kokos dat onder andere gedroogd als kokosmeel in de handel komt en een half troebele vloeistof, het klapperwater (het vloeibare kiemwit, vaak ten onrechte klappermelk of kokosmelk[1] genoemd). Bij een volledig rijpe vrucht bestaat al het kiemwit uit het vezelige kiemwit.

Er bestaan heeeeeeel veel soorten palmen, dia allemaal kunnen bloeien dus ook zaad geven, ze zijn rijp als ze op de grond vallen.

Ja, maar enkel als er mannelijke en vrouwelijke palmen bij elkaar staan. Als de zaden rijp zijn, dan komen ze heel gemakkelijk los. Jonge palmen bloeien niet. Dat gebeurt pas na een aantal jaar (bij sommige soorten na een jaar of vijf, bij andere pas na 50 jaar). Palmen dragen steenvruchten of bessen. Het zaad zelf bestaat uit endosperm, het voedselreservoir voor de kiem, waarin aan de zijkant het embryo ligt. Toegevoegd na 20 uur: Foto's van zaad van verschillende palmsoorten:

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Palmenfamilie
http://palmvrienden.net/forums/viewtopic.p...
http://www.exogarden.nl/exotenforum/viewto...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100