Stel je neemt een hypotheek en na 30 jaar houd je nog een restschuld over. Wat dan? Wat doen de meeste mensen dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In theorie verkoop je dan je huis en betaalt de restschuld af met de opbrengst van het huis. In de praktijk is over een periode van 30 jaar de waardevermeerdering van het huis gecombineerd met de inflatie meestal ruim voldoende om de restschuld af te betalen. Als je je volledige hypotheek aflossingsvrij genomen hebt (en dus alleen de rente betaalt) dan kan het toch zijn dat je niet voldoende overhoudt om het huis af te betalen.

De restschuld heet nog steeds hypotheek. Je kunt hem verder aflossen of je betaald alleen nog rente over de rest schuld

Het is een schuld die je moet aflossen. Hiervan is de rente niet meer aftrekbaar. In de praktijk is de overwaarde zoals eerder al gezegd vaak voldoende voor aflossing. Anders moet je een betalingsovereenkomst regelen met de bank.

Op papier kun je je woning verkopen en dan opnieuw een hypotheek afsluiten voor het resterende deel. Er zijn ook vormen dat je je huis verkoopt en er in kunt blijven wonen tot je doorrrd en dat dan de woning wordt over gegeven naar de eigenaar (hypotheekverstrekker). Laat je goed voorlichten doo meerder specialisten en kijk wat voor jouw situatie de beste oplossing is. Doorgaans zul je geen restschuld maar overwaarde overhouden.

De meeste mensen laten de hypotheek dan gewoon doorlopen. Het huis zal in die 30 jaar aanzienlijk in waarde zijn gestegen en de waarde van de hypotheek zal inmiddels ook veel minder zijn. Ter indicatie, 30 jaar geleden kon je nog een leuke woning kopen voor 20.000,- gulden. Diezelfde woning kan je 30 jaar later rustig verkopen voor 300.000,- euro. Als je dus in die situatie 30 jaar later nog een restschuld zou hebben van 20.000,- gulden (nu dus zo een kleine € 10.000,-) lach je daar om.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100