Is er een maximum voor je huur met huurverhoging? Tot hoever mogen ze gaan?

Mijn moeder heeft een ANW-uitkering en een beetje spaargeld. Hierdoor is ze in staat een mooi appartement te huren. Maar ieder jaar op 1 juli komt er een huursverhoging door van 1,75 of rond de 2 procent.

Ik besef me terdege, dat de prijzen van alles duurder worden en dat daardoor een huursverhoging mee gaat. Mensen gaan meer verdienen. Maar mijn moeder niet? Haar uitkering wordt niet hoger en haar spaargeld wordt minder en minder.

Is er een maximum tot hoe hoog de huur uiteindelijk mag gaan?
Want als ze er nog 20 jaar zou wonen en er komt ieder jaar 2% verhoging bij dan kan ze het uiteindelijk niet betalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat hangt van het soort huurwoning af. Aan de huur(verhoging) van een huurwoning in de vrije sector zit geen maximum. De huur van een sociale huurwoning is begrensd en afhankelijk van een puntensysteem. Dit zijn woningen met een huur tot ca. eur 710.-/maand. Dat de huur jaarlijks stijgt is redelijk. Salarissen worden ook gecorrigeerd voor inflatie. En uitkeringen ook. Toegevoegd na 6 minuten: Voor het idee: een "standaard" ANW-uitkering is nu eur 1167,65/maand en was vorig jaar eur 1154,65/maand. Dus gestegen met 1 procent. Toegevoegd na 29 minuten: Bij vrije sector: @ staat in het huurcontract een indexeringsclausule: dan kan hieruit de maximaal toegestane verhoging worden afgeleid @ zo niet: dan is er geen max. Zie voor de procedure als de huurder het niet met de nieuwe huurprijs eens is de bron.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/h...
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/h...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100