Hoe kan ik het best laminaat diagonaal zagen?

Ik ben de trap aan het renoveren met laminaat overzettredes. Soms moet ik een tree helemaal diagonaal doorzage. Met de decoupeer zaag lukt het me niet dit recht te doen. Ik heb er al een latje langs geklemd maar het zaagje zelf gaat scheef, ik denk doordat door de structuur van het laminaat het zaagje scheef trekt. Het loopt dus alsnog van het lijntje af, terwijl ik de zaag goed heb. Zou dit beter gaan met een cirkelzaag, of slaat dan het laminaat kapot?

Weet jij het antwoord?

/2500

Met een liniaalzaag. Je legt de liniaal over datgene wat je wil zagen en dan kan je nooit meer fout gaan.

Met een tafelcirkelzaag is het goed te doen. Zorg er voor dat je een zaagblad hebt met zo fijn mogelijke vertanding. Hoe meer tanden, hoe minder afbrokkeling.

Als je maar één trap doet dan zou ik voor een goeie grote handzaag gaan. Liefst in combinatie met iets waar je de plank goed in kan vastzetten. (werkbank, lijmklemmen, e.d.) Andere opties: een afkortzaag die ook verstek kan, maar dat ligt ook aan de breedte van de planken. http://www.gereedschapcentrum.nl/metabo-kgs-216-m-telescopisch-afkort-en-verstekzaagmachine-1500w-216-x-30mm-619260000.html een invalzaag, inclusief geleiderail. https://www.hbm-machines.com/producten/houtbewerking/radiaal-en-afkortzaagmachines/scheppach-invalzaag-160mm-pl55 Geleiderails zijn er ook voor decoupeerzagen, maar dan kan je ook een plank op de traptrede klemmen (lijmklemmen) en daar langs zagen. Toegevoegd na 27 minuten: Een volle lengte gaat natuurlijk niet met een afkortzaag. Dat het zaagje van de decoupeerzaag scheef trekt heeft waarschijnlijk te maken met de kwaliteit van de decoupeerzaag. Er zitten grote verschillen tussen een zaag van 100,- en 400,- en dat merkt je vooral als het lastig wordt zoals met deze klus. Toegevoegd na 31 minuten: Een cirkelzaag (invalzaag) met een nieuw of vers geslepen blad zal het laminaat netjes zagen. In principe zaag je vanaf de achterkant, maar soms is dat niet eens nodig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100