Kun je een accuboormachine ombouwen tot een apparaat met stekker?

Ik heb een op zich prima Makita accuschroef/boormachine, alleen zijn de accu's kapot. Nieuwe accu's kosten rond de 50 euro per stuk en dat vind ik teveel t.o.v. een nieuwe machine.

Kan ik een accu of de machine ombouwen en deze op een 12 volt adapter aansluiten? Zo ja, waar moet ik dan voor de adapter op letten en hoe krijg ik de accu open? Het is een Makita PA12 12 volt 1,3Amp accu.

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoe groot is de oplader die je erbij hebt zitten? De enige goed werkende optie die ik me kan bedenken is de oplader vastmaken aan de accuboor en de stekker erin laten zitten. Eventueel kun je de oplader openmaken en kijken of je alleen de elektronica zelf zou kunnen bevestigen aan de accuboor. Het is alleen niet erg goed voor de accu, en uiteindelijk zal hij het alsnog begeven. Je kunt ook kijken waar de accu en en de boormachine verbonden zijn, en de connectoren van de accuboor verbinden met de oplader (of andere 12 volt kabels). Dit is echter wel lastiger en ik denk ook onhandig. 50 euro is inderdaad erg veel als je kijkt naar een nieuwe machine. Ik zou gewoon lekker voor een nieuwe accuboor met Li-ion accu gaan, deze gaan veel langer mee als de Ni-Cad accu in je huidige machine.

Je moet weten hoeveel Ampère een adapter moet kunnen leveren om de accuboor goed te laten werken. Misschien staat dat in de gebruiksaanwijzing, anders kan je de boormachine open schroeven en kijken of er op de motor gegevens staan. Ik kan ook gokken: stel dat die 1,3Ah 15 minuten volle bak mee gaat. dan trekt ie 60/15=4 * 1,3 = 5,2 A bij 12 V 5,2 *12 = 62 Watt Dat kan wel kloppen hoewel het ook wel eens het dubbele zou kunnen zijn: 7 minuten bij vollast en je heb al 10 Ampère nodig. Als je een voeding hebt die dat aankan is het verder enkel een niet te dunne draad op de contactpunten van de accuboor solderen en klaar. Openschroeven en je vind vast 2 draden, die kan je ook gebruiken. Als je een oude pc voeding hebt liggen, kan je daarmee testen, die zal genoeg stroom kunnen leveren bij 12V. Tot 14 Volt zal de accuboor waarschijnlijk wel trekken, dus een oude laptop voeding kan ook. Toegevoegd na 3 minuten: De accu's die ik gezien heb zitten vast met schroeven, anders wordt het slopen. Dan kan je een draad in de accu vastmaken en blijft je accuboor origineel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100