Hoe kan het dat mijn afvoer niet doorloopt?

Een tijdje liep het heel langzaam door, maar sinds enkele maanden helemaal niet meer. Gisteren heeft een loodgieter de boel uitgezogen en doorgeblazen. Maar nog geen resultaat. Zou de zwanenhals of hoe het ook mag heten niet te hoog kunnen zitten?

Toegevoegd na 12 uur:
Vanavond heb ik een kort programma van 30 minuten gedraaid met de vaatwasser zonder vaat. Af en toe liep het water bij de gootsteen tot een centimeter of 8 naar boven, waarna het weer vlot zakte. Na dertig minuten was de vaatwasser klaar en stond er geen water in. Ook de gootsteen was leeg. Nu vraag ik mij af waar de vaatwasser al dat water heeft gelaten, want lijkt toch echt verstopt, en of dit kwaad kan..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze afvoer zal altijd slecht doorlopen, want het opgaande deel van de syfon is te lang. Vervang de syfon door een P type en gebruik maar één knie om naar beneden te gaan. Hang de syfon ook wat lager onder de bak . Gebruik allemaal PPS buis met rubber afdichtingsringen, dan kan je de buizen later altijd schoonmaken.

De syphon zit op de goede hoogte. Als de afvoer verder open is zou het water goed weg moeten lopen. In dit geval zal er ergens een verstopping zitten.

Ik vind wel dat er veel haakse bochten in zitten en ook dat de uitlaat van het sifon erg ver omhoog gaat dat zou ik anders gedaan hebben want op deze manier is het afvalwater al veel snelheid kwijt wat een goede afvoer van vuil tegenhoud. op deze manier kun je er bijna niet met een ontstoppingsveer inkomen want veel te veel haakse bochten. Ik zou de afvoer iets boven de grond afzagen en later weer d.m.v. een lijm-sok of d.m.v. een sok met rubbermanchet de zaak weer in elkaar te zetten of beter nog de afvoer vanaf het sifon opnieuw maken minder omhoog lopend en met bochten 45 graden. als je de buis afgezaagd hebt, er met een ontstoppingsveer in en zo proberen de verstopping te verhelpen, als dat niet lukt met een chemische ontstopper bv. de duo-ontstopper van HG ( heb ik goede ervaringen mee) en daarmee de verstopping verhelpen. Als de klus geklaard is regelmatig (eens per maand) de leiding doorspoelen met een handvol soda en heet water, om de afvoer schoon te houden.

De Syfon heeft hier niets mee te maken, de aansluiting van de wasmachine zit na de syfon, dat de syfon iets langer is zal aan de werking niets onderdoen, het enige nadeel is dat het iets langer duurt voordat water uit de gootsteen snel wegloopt, de massa moet eerst op gang komen. Verstoppingen van de keuken zitten vaak in overgangen van warm naar koud, (naar of in de kruipruimte b.v.) , daar slaan vetten tegen de buiswand aan en zal de verstopping langzaam steeds erger worden. Allerlei chemische middelen zullen maar deels werken en de verstopping komt snel weer terug. Het beste werkt het door de afvoer een eindje boven de grond af te zagen, en dan met een riool reinigingsslang met sproeikop op een hogedrukreiniger, als je dat niet hebt kan het meestal ook met een tuinslang, kijk of je verlopen hebt om de tuinslang op de (afgezaagde) afvoer te zetten, of een rubber handschoen om de slang wikkelen zodat er zo min mogelijk water terug kan stromen. Hou de tuinslang (met handschoen) goed vast en vraag een ander de kraan open te draaien, zo gaat er veel water onder hoge druk de afvoer in en schiet de vetklomp meestal wel los. Succes. Toegevoegd na 23 uur: Dat de gootsteen weer volloopt bij gebruik van de wasmachine, komt omdat de verstopping verder in de afvoer zit, de pomp van de wasmachine pompt het water gewoon weg, als het niet zo snel door de afvoer kan gaat het naar boven en loopt de gootsteen vol. Omdat de afvoer niet helemaal dicht zit zal de gootsteen langzaam weer leeglopen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100