wat zijn de risico's als je een bad/gootsteenafvoer op de afvoer van het toilet aansluit?

Een vijftal maanden terug stelde iemand de vraag of je de afvoer van het wc ook voor het bad kan gebruiken. Ik heb nu een toilet geïnstalleerd op het tweede, en volgens het antwoord op die vraag kan je op de afvoer van het toilet ook de afvoer van het bad aansluiten (in mijn geval zou het gaan over een douche en een wasbak).
Nu zou dat bij mij heel veel werk uitsparen, dan hoef ik geen gat door de muur te maken en geen heel buizenwerk te installeren (jammer genoeg heb ik de buizen al gekocht, maar tja, kan ik misschien nog voor iets anders gebruiken...).
Maar er staat ook dat je voorzorgmaatregelen moet nemen. Wat zijn hier dan wel de risico's en hoe vermijd ik deze (op lange termijn). En komt er bv. niet teveel "kracht" op het t-stuk onderaan de toiletafvoer als ik er ook nog douchewater en gootsteenwater in laat lopen? En hoe zit het dan met de beluchting van douche en gootsteen, waar moet ik die dan plaatsen?
Zijn er nog aandachtspunten/risico's?
En is het sowieso even goed dan een aparte afloop of doe ik toch beter een aparte afloop, ondanks het extra werk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat kan wel, het kan in bepaalde gevallen juist gunstig zijn omdat je daardoor minder kans hebt op verstoppingen in de afvoerbuis van het toilet, door een douche aan te sluiten heb je meer doorstroming zonder b.v. toiletpapier. Of je stank krijgt via de putjes van je douche of wasbak hangt sterk af van je ontluchting en het verval, bij het doortrekken zal een grote hoeveelheid water het riool in moeten en kan daardoor achter de watermassa een vacuüm trekken, dit vacuüm kan daardoor de sifon van de douche en wasbak leegtrekken waardoor ze geen stankafsluitende functie meer hebben. Een ontluchter kun je het best aansluiten tussen de toiletafvoer en een andere aansluiting zoals een douche b.v., op deze manier kan de ontluchter zijn werk doen voordat er andere afvoeren vacuüm getrokken worden. De ontluchter zelf zal altijd hoger moeten zitten dan de (toilet) afvoeren en de buis ervan mag nooit water in kunnen blijven staan. E.e.a. is ook afhankelijk van je riool aansluiting, openbaar / pers / septictank, en het verval van de buizen (bij een groot verval zal er sneller vacuüm getrokken worden) Succes

De afvoer van bad/gootsteen kan wel aangesloten worden op de afvoer van een toilet, maar niet andersom. Dus geen toilet op een bad/gootsteen, omdat de toiletafvoer veel dikker moet zijn als de bad/gootsteenafvoer. Je kunt wel van dun naar dik, maar niet andersom.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100