Wat is het verschil tussen vierkante meter en strekkende meter?

Gaat om tapijt. Ik zie dat vaak bij vloerbedekking staan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een vierkante meter is precies 1x1 meter (lxb) Een strekkende meter is altijd 1 meter lang, maar de breedte verschilt. Toegevoegd na 2 minuten: Vloerbedekking heeft vaak een vaste breedte, want dat zit op een rol. Je kunt dan niet zelf de breedte bepalen, alleen de lengte. Voor een kamer van 20m2 heb je dus van een rol van 4 meter breed 5 strekkende meter nodig.

Tapijt zit op een rol en heeft op die rol een bepaalde breedte. De breedte is dus een vast gegeven, maar de lengte niet. Je kunt immers zelf bepalen hoe ver je die rol wilt afrollen om er een stuk tapijt vanaf te snijden. Rol je een stuk van zeven meter af, dan heb je dus zeven strekkende meters van dat tapijt. En stel nou dat die rol 5m breed is, dan heb je dus 5 x 7= 35 vierkante meter van dat tapijt.

Vloerbedekking op de rol heeft tegenwoordig 3 standaard breedtematen: 4 meter (kamerbreed genoemd), 2 meter ( meestal zeil of vinyl en vilttapijt) en 1 meter breed. Afwijkende breedtematen zijn ook mogelijk, zo komen 3,80 en 1,20 ook nog veel voor. Wat je dan koopt is een 'strekkende' meter, dus ongeacht de breedte, 1 meter van het gekozen tapijt of zeil. De prijs wordt intern altijd wel naar 'vierkante' meters berekend al merk je daar als klant niks van. De aangeboden prijs is altijd per strekkende meter van de aangeboden soort. Zelf kun je op die manier eenvoudig de vierkante meterprijs van een vloerbedekking berekenen. Stel dat een tapijt van 4 meter breed 90 euro per meter kost. Dan kost dat per vierkante meter 90:4= 22,50 euro. Als je dan de lengte en de breedte van de te stofferen kamer kent dan weet je hoeveel vierkante meters er in gaat en wat dat kost per vierkante meter.

Een vierkante meter is een meter bij een meter. Een strekende meter komt vaak voor bij tapijt. Als je den 1 meter neemt over een breedte van het tapijt (kamerbreed is 4 meter). Dus in deze berekening zou je dus 4 vierkante meter hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100