Wat betekenen de verschillende kleuren van electriciteitskabels?

Ik wil een lamp verhangen waarbij de electriciteitskabels verlengt moeten worden. (blauw en zwart) Nu heb ik alleen een zwarte kabel liggen. Ik dacht zelf dat de kabels alleen verschillende kleuren hebben ter herkenning en dat dit verder geen verschil geeft. klopt dit en kan ik de blauwe kabel dus verlengen met de zwarte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het goed is aangesloten (en ik mag aannemen dat dit zo is) dan is: Bruin de fase draad (hier staat altijd spanning op) of + draad. Blauw de 0-draad (hier staat normaal gesproken geen spanning op) ook wel - draad genoemd Zwart is de schakeldraad: dit is het verlengde van de fase draad na een schakelaar en hier staat dus alleen spanning op als je de schakelaar in de 'aan' stand hebt. Geel met Groen: Aarde draad; dit is je aarding en is doorgaans alleen aanwezig in vochtige ruimtes. Ook hier hoort geen spanning op te staan. Let op dat dit ook wettelijke regels zijn. Als je verkeerde draden gebruikt (geel/groen voor fase bijvoorbeeld) en een volgende bewonder elektrocuteert zichzelf ben je daar vol voor verantwoordelijk.

Ja.

Technisch gezien zijn al die draden hetzelfde. Haal wel even de stoppen eruit als je er mee bezig bent!

Klopt niet helemaal. De zwarte draad is over het algemeen 1,5 mm^2 en de blauwe 2,5 mm^2 (de zwarte draad is dus minder dik dan de blauwe). Voor een lamp maakt dit echter niet uit. Ik zou je trouwens wel willen adviseren om met blauwe isolatietape de zwarte draad af te tapen, zodat iemand die er later naar kijkt begrijpt dat dit een nuldraad en geen schakeldraad is.

Haal even bij een elektrozaak een stukje koperdraad met de juiste isolatie kleur. Het is zeer onprofessioneel en verwarrend om met verschillende draad kleuren te werken. Als je iets doet, doe het dan goed. Kleine moeite, zo gefixed.

Blauw is de Nul draad. Zwart is de schakeldraad en bruin is de fase. Dan heb je ook nog groen/geel dat is de aardedraad. Het advies is om nooit met een andere kleur verder te gaan. (Zwart is dus de verbindingsdraad tussen bruin en blauw.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100