Waarom gebruikt men voor kozijnen geen eikenhout maar tropisch hardhout

Waarom gebruikt men voor kozijnen wel tropisch hardhout zoals meranti etc. en bijvoorbeeld geen eikenhout?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat komt omdat hardhout beter bestand is tegen allerlei omstandigheden, dus het gaat veel langer mee dan eikenhout. Misschien kost het iets mee, maar je hebt er iig langer plezier van ;)

Meranti is meer een verzamelnaam voor verschillende tropische hard hout soorten, maar beide vallen onder de categorie hardhout. Beide soorten kunnen toegepast worden om kozijnen te maken, de reden dat men meranti vaker gebruikt heeft eerder met de kosten te maken. Het vorige antwoord wat suggereert dat eikenhout geen hardhout is klopt voor geen meter.

Eikenhout bevat looistoffen en dit kan schroeven aantasten,en rare plekken veroorzaken. Vroeger werd eikenhout veel gebruikt voor onderdorpels en de rest van het kozijn was dan gemaakt van grenen hout. Dit kom je nog vaak tegen bij oude pandjes, kloosters,of oude kazerne's.

De vorige antwoorden hebben deels gelijk. Er is echter nog een reden om tropische hardhouten te gebruiken en dat is namelijk de verwerkbaarheid van het hout. Eik (en dan vooral de Europese variant) is moeilijker te bewerken dan meranti en aanverwanten. Wat ook nog een goede reden is is het volgende: Inlandse eik wordt aangetast door de Europese termieten en tropische houten niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100