Nieuwe kunststof rookgasafvoer door slaapkamer monteren, mag dat volgens de wet en regelgeving?

Toegevoegd na 29 minuten:
Het betreft een rookgasafvoer voor een hr- ketel. De bestaande rookgasafvoer waar nu nog een vr -ketel op aangesloten is, is niet meer bruikbaar en te kostbaar om te verbouwen voor een hr-ketel. De ketelruimte bevindt zich onder de slaapkamer en nu willen wij een nieuwe kunststof rookgasafvoer door de vloer heen, door de slaapkamer omhoog naar de vliering en dan door het dak naar buiten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat een afvoer met concentrische buizen gebruikt wordt, denk ik dat je in België woont. In Nederland mag de rookgasafvoer met een dunne (8cm) door de bouwkundige schoorsteen, de luchtaanvoer wordt met een speciaal verloopstuk op de oude afvoer aangesloten. Op de schoorsteen komt een speciale afvoerkap. Als dat niet mag, is dan een afvoer door de gevel geen eenvoudiger oplossing? De oplossing door de slaapkamer mag natuurlijk ook, is alleen niet zo fraai. Kijk voor de mogelijkheden op het installatievoorschrift van de ketel. Daarin staan de voorschriften van het land. Toegevoegd na 50 seconden: dunne buis!

Je zult hem moeten inmetselen omdat hij anders te heet wordt en geïsoleerd door de vloeren moet maken. Er zijn ook NEN normen, maar die moet je kopen; vanwege het copyright kan ik hier niets over schrijven. Een installateur weer er alles van. Uit eigen ervaring weet ik dat zelfs een rookkanaal van de buren de kleren in jouw huis kunnen verschroeien. Als je verstandig ben roep je deskundige hulp in, anders kan het zo zijn dat je brandverzekering niet meer geldt.

Bronnen:
https://www.nen.nl/NEN-Shop/Norm/NEN-60622...
https://www.uwkachel.nl/rookgasafvoer-hout...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100