Hoe zwaar moet een 12V accu zijn om via een omvormer naar 220V te kunnen gebruiken met een boormachine van 600W?

Op de omvormer staat eigenlijk: 250-500W. Kan ik er eventueel toch mijn 600W boormachine op gebruiken? (bijvoorbeeld door het toerental lager in te stellen). Dient de batterij extra krachtig te zijn? Hoeveel Ah zou die moeten hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uw omvormer zou best 1000W zijn om overbelasting te vermijden. Uw boormachine van 600W heeft +/- 600W/230V=2,6A nodig. Omgezet naar 12V moet een factor 19x meer zijn dus +/- 50A .Dit is zeer kort door de bocht want er is geen rekening gehouden met het soort omvormer, verliezen, rendement, cos phi, enz. Het formaat van uw accu hangt af van de duurtijd dewelke u hem minimum wilt gebruiken. 50A te leveren tijdens 1 uur geeft een accu van minstens 50A x 1h = 50 Ah. ( tot volledig leeg wat niet realistisch is) 2 uren geeft dus het dubbel zijde 100 Ah. Dit om u een idee te geven van de minimum vereisten.

Voor een keertje kan het geen kwaad, ligt er ook aan hoe zwaar je de boor belast, maw als je met een dikke steenboor in een harde muur zit, of met een relatief dun ijzerboortje in gat in hout boort. De capaciteit van je accu, bepaald hoelang je kan boren, dus een paar gaten gaat al gauw, echter de heledag door word lastig en het hangt natuurlijk ook weer samen met de belasting van je boormachine.

De capaciteit van de accu is niet het probleem, de te leveren stroom wel: 600 W bij 12 V = 50 A. Het zal waarschijnlijk zelfs twee problemen opleveren: De zekering van de omvormer zal doorbranden door de hoge aanloopstroom van de boor, bovendien leveren de meeste omvormers een blokvormige wisselspanning waar elektromotoren minder goed tegen kunnen. Als de boormachine een elektronische snelheidsregeling heeft dan zal deze regeling door de blokspanning niet goed werken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100