Hoe kan ik de kortsluitingsbron opsporen?

Vanmiddag probeerde ik een lamp uit (oud stuk kerstdecoratie). Ik stopte de stekker in het stopcontact, het vonkte en vervolgens viel de stroom uit. (Ik zag daarna pas dat de draad provisorisch aan elkaar was geknoopt, waarschijnlijk heeft iemand er een andere stekker aan gezet op provisorische wijze.)

Ik heb in de meterkast alle stoppen (ik heb van die schakelaars) gecontroleerd, maar de stop van het betreffende gedeelte wil maar niet ingeschakeld blijven. Ik heb de bedrading van het bewuste stopcontact en de daaraan gekoppelde lichtschakelaar al losgehaald, maar dat heeft niet mogen baten. De stop blijft weigeren.

Hoe kan ik nu opsporen waar het probleem zit? Is er überhaupt wel kortsluiting, kan het ook de stop zelf zijn die defect is?

Toegevoegd na 1 uur:
Voor de duidelijkheid: ik heb van alle apparaten al de stekker al uit het stopcontact gehaald.

Er zijn alleen nog enkele plafondlampen op de groep aangesloten, maar die waren niet aan toen de stroom uitviel, dus het lijkt me niet dat die problemen kunnen veroorzaken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een stop testen is niet moeilijk: Hoofdschakelaar (optioneel), aardlekschakelaar en stop uitzetten. Groepenkast openmaken en de fasedraad achter de stop loshalen. Alles weer aan zetten, als ie dan nog steeds uit gaat weet je zeker dat ie kapot is. Waarschijnlijker is het dat er door de kortsluiting iets anders ook sluiting is gaan maken, bijvoorbeeld doordat er draden samengesmolten zijn. Hoewel dat niet zou mogen gebeuren, daarvoor gaat die stop er juist ook. Een andere apparaat lijkt me zeer sterk, maar voor de zekerheid alle stekker eruit van die groep. Eerst alles bekijken waar je makkelijk bij kan, beginnen bij het stopcontact waar het fout ging en dan steeds verder gaan richting de groepenkast. Als je niks raars tegenkomt dan zal je moeten gaan meten. Weerstand van de draad meten vanaf de meterkast, geen weerstand=kortsluiting, dan steeds gedeeltes meten. Als je overal bij kan is het niet veel werk. NB: Je bent met elektriciteit bezig.. Toegevoegd na 2 minuten: "geen weerstand" moet zijn "zeer lage weerstand" Op veel multimeters zit een piepje die piept bij sluiting.

Alle andere apparaten op die stop ook loskoppelen, stop weer inschakelen en dan de apparaten één voor één weer aansluiten.

Als je de oorzaak van de kortsluiting hebt verwijderd (door de stekker eruit te halen) en hij doet het niet is meestal de stop zelf kapot. Dat is voor een kast met van die schakelaars wel HEEL ongebruikelijk, die kunnen heel wat hebben. Bij mij zitten er nog een paar "verzamelknoppen" en een "totaalknop" (waarmee alles uitgaat). Die aan en uit zetten heeft mij eens gered maar werkt dat ook niet denk ik dat er nu toch iets mis is (dus tussen het stopcontact en de meterkast, dus inter zeg maar)

Als er bij die aardlek schakelaar ook een stop zit dan is die hoogstwaarschijnlijk kapot! Verder zou ik eerst alle stroomverbruikers die op die groep zit loskoppelen! Als dit ook niet helpt, wordt het doormeten. Maar misschien is het verstandig om toch even een elektricien in te schakelen met oog op eventueel brandgevaar!

Heb ooit een aardlekschakelaar gehad die hè eerst wat verder omlaag moest duwen om hem te resetten is het dat misschien

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100