Valt dit buiten de garantie?

Ik heb 3 jaar geleden een whirlpool (texas 1400) wasmachine gekocht. 1 jaar later moest ik de wasunit al later vervangen, en nu centrifugeert hij niet meer! Kan ik dit op de garantie verhalen?

Want ik had gehoord dat je eigenlijk nog langer recht hebt op een soort van garantie (had ik hier op goeievraag gelezen) omdat de verwachte levensduur van een wasmachine veel langer is dan 3 jaar.

Dit valt bijvoorbeeld ook onder de garantie: je koopt een fiets en hebt 1 jaar garantie na 1 jaar en 1 dag dagen valt hij helemaal uitelkaar. Dit zou ook nog moeten worden gerepareerd door de fabriek.

-Ik heb alle bonnetjes nog ook die van reparatie.
-Als het kan waar moet ik de garantie dan verhalen, verkoper of firma?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Na zo’n korte levensduur van een wasmachine, heb je waarschijnlijk recht op reparatie/vervanging. Echter is dit enkel als het binnen de wettelijke garantieperiode valt. Deze is vastgesteld door “Europa” op 2 jaar. Bij het omzetten van de Europese Richtlijn naar Nederlands recht is ervoor gekozen om deze twee jaar niet over te nemen. In de Nederlandse wet staat dat het product dat u koopt 'deugdelijk' moet zijn. Van veel producten mag u verwachten dat deze langer meegaan dan twee jaar. In veel gevallen kunt u de verkoper dus ook na twee jaar nog aanspreken volgens de Nederlandse wet. Na deze wettelijke garantieperiode heb je alsnog recht op een vergelijkbare schikking. Indien je product 6 jaar oud is en hij een verwachtte leeftijd heeft van 10 jaar, heb je recht op 40% van de kosten bij vervanging of reparatie. De overige 60% zijn voor de verkoper. Je zult na een bepaalde tijd (productafhankelijk) dus geen volledige reparatie meer krijgen. Direct maar enkele bronnen erbij gedaan die dit ondersteunen.

Bronnen:
http://www.consuwijzer.nl/Ik_wil_advies_ov...
http://www.consuwijzer.nl/Uitgelicht/Garantie
http://www.glazenburg-advocaat.nl/tag/wett...

Naast de fabrieksgarantie heb je ook de wettelijke garantie die jij bedoeld. Het hangt een beetje af wat voor soort produkt je hebt gekocht en hoe lang iets mee moet gaan. Mijn wasmachine is al 10 jaar oud zonder enige storing. Drie jaar is dus wel erg kort. Volgens de wettelijke garantie heb je recht op 100% vergoeding. Dit geldt ook voor evt. ophalen. Als de winkelier niet akkoord gaat aangetekende brief sturen. Na 6 weken kun je naar de rechter gaan. Overigens ook bij de fiets heb je recht op reparatie of vervanging tenzij je het produkt zelf hebt verwaarloosd. De omgekeerde bewijslast ligt altijd bij de winkelier. Succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100