Mijn moeder zit door kanker in de ziekenhuis en we zitten met 3 mannen in het huis die geen verstand hebben van de was doen + strijken. Help?

Mijn moeder zit door kanker in de ziekenhuis en we zitten met 3 mannen in het huis die geen verstand hebben van de was doen en strijken. Het wordt hoog tijd om de was te doen, maar niemand die het doet. Ik ben niet echt een expert op het gebied van instructies en ik ben bang dat ik fouten maak waardoor ik mijn favoriete broek verpest. Wat voor opties heb ik om dit op te lossen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Allereerst heel veel sterkte.. De was.. in elk kledingstuk zie je een etiket, op dat etiket staan wasvoorschriften.. en ook strijkvoorschriften. Verder zal je het gewoon moeten proberen, zo moeilijk is het niet. Ik heb het nooit geleerd, maar ook op deze manier gedaan. Jou/jullie gaat het ook lukken, succes.

Ik zou de kleding wegbrengen naar de wasserette. Hoeft niet duur te zijn; en wordt het netjes voor je gedaan. Volgens mij kan je je namelijk met andere dingen beter bezig houden. Heel veel sterkte!

Verdeel de wassen: Wit bij wit (enz bij de rest.) bont (groen, grijs, bruin enz) Zwart blauw enz. Wasmachine per was niet te vol doen. Vul aan met die kleur handdoeken als je geen volle was hebt. Beetje wasmiddel in daarvoor bestemde vakje. En op 40 gr of minder wassen. Witte was mag iets heter. Oja kijk eerst alle zakken na of er niks in zit. Succes Toegevoegd na 2 minuten: Vergat nog te typen heel veel sterkte. En draai tshirts met prints en spijkerbroeken binnenstebuiten.

handdoeken en witte sokken en onderbroeken op 60 graden. bij elkaar doen. donkere kleuren: zwart, donkerblauw, bruin etc op 30 graden. bij elkaar doen. lichtere kleuren lichtblauw, zachtgeel, roze etc op 30 graden. bij elkaar doen felle kleuren of nieuwe kleren apart wassen op snelwas (dat is vaak een icoontje met een klokje) op 30 graden. bij twijfel: apart wassen. bijna alles kan in de droger maar.... je favoriete broek dus niet doen. strijkbout kan je even laten zitten, eventueel een overhemd en die kan meestal in de hoogste stand. dan staat er op het label: katoen of baumwolle superstoer dat je het initiatief neemt en heel veel beterschap en sterkte met je moeder. durf je het wassen niet aan? dan beter naar de wasserette brengen inderdaad.

Het kan zijn dat je moeder te ziek is om adviezen te geven. In jullie geval zou ik een tante/oom of vriendin of vriend die verstand van het huishouden heeft vragen om een ochtend bij jullie te komen. Schrijf van tevoren allerlei vragen op over werkzaamheden waarvan je niet weet hoe je ze moet doen, zodat je precies weet welke adviezen je nodig hebt. Die tante/oom/vriend of vriendin kan jullie dan uitleggen hoe het werkt, waarbij het verstandig is om puntsgewijs op te schrijven hoe iets werkt. In ieder geval kan je je favoriete broek het beste op een lagere temperatuur wassen, bijvoorbeeld 30 graden. Misschien kan de broek wel hetere temperaturen verdragen maar dat hangt van het type stof af dus ik zou het niet te heet doen. En als er een knop "behoedzaam " op de machine zit, kan je die ook gebruiken. Een halve dop (van de fles waar het wasmiddel inzit) vloeibaar wasmiddel kan je eerst in de trommel zelf leeggooien, dan hoef je niet uit te zoeken welk bakje je moet gebruiken. Dan broek erin (eerst de zakken leegmaken!!) en de deur of klep van de machine dichtdoen. Eventueel kan je wat wasverzachter in het daarvoor bestemde bakje doen maar als je het juiste bakje niet weet doe het dan maar niet. Dan de machine aanzetten met de aan en uit knop. En die eventuele behoedzaam knop en misschien wel de "halve machine knop" als die erop zit. Als je kan kiezen hoe snel je kan centrifugeren doe dan maar een lage stand. Dan is de broek wel natter als je hem uit de machine haalt als het klaar is maar heb je kans dat je hem niet hoeft te strijken na het drogen. Voor het ophangen eerst de broek goed uitslaan en dan ophangen, ik zet de bovenkant (waar de riem zit) van de broek vast met knijpers aan de waslijn. Misschien helpt dit je alvast een beetje op weg? Verder weet je hopenlijk iemand die jullie verder kan helpen. Ik wens jullie veel sterkte en je moeder beterschap.

Jullie hebben al zorgen genoeg om je moeder. Laat een maal per week iemand komen om jullie deze zorgen uit handen te nemen. Misschien wil een familielid jullie hierbij helpen. Ook met andere (schoonmaak)klusjes. In ieder geval wens ik jullie veel sterkte. Toegevoegd na 23 uur: Bovendien kan degene die over de vloer komt jullie wijzen hoe alles moet.

Jullie moeder heeft jullie wel heel erg verwend. Maar goed, je kan, als je slecht bent in het lezen van instructies, een beroep doen op de thuiszorg. De reguliere thuiszorg of een particulier bureau, om jullie snel de meeste zaken mondeling uit te leggen. Het zal eventjes enkele tientjes kosten. Maar dan weet je het. Bij de thuiszorg hebben mensen ook geleerd om met allerlei apparaten om te gaan. Ga eens praten met de maatschappelijk werkster in het ziekenhuis, en leg de situatie uit. Succes, en sterkte met alles, en het beste voor je moeder! Ze zal wel zorgen hebben om drie van die mannen met linkerhanden. Toegevoegd na 2 minuten: Je kan ook via Regeltante.nl iemand vragen die alleen wassen en strijken verzorgt, maar het lijkt me het beste dat jullie het leren, want het is echt niet moeilijk. Toegevoegd na 7 uur: Toevoeging: de thuiszorg zal hooguit eenmalig komen om jullie op weg te helpen. Toegevoegd na 19 uur: De hulpvraag naar de thuiszorg is: eenmalige uitleg. Waarschijnlijk zal dit niet door de AWBZ worden betaald, omdat er geen hokje voor zoiets is. Maar je kunt altijd zelf betalen. Ik ga ervan uit dat er geen buurvrouw of tante in de buurt is, anders had de vraag hier niet gesteld hoeven worden. Hun moeder heeft vol zorg, haar mannen in de watten gelegd. En wie hier iets kwaads in wil lezen, moet dat geheel zelf weten.

Hier bijgevoegd een link met eenheel aanbod van duidelijke voorbeelden van hoe je een hemd, t-shirt, broek strijkt en nog allerhande tips. Veel succes en het komt goed met jullie moeder!

Bronnen:
http://www.wezooz.be/video-huishouden/hemd...

Lastig als je daar geen ervaring mee hebt, en in deze situatie heb je misschien al teveel zorgen aan je hoofd om hier helder over na te denken. Allereerst: veel sterkte met je moeder, ik hoop dat er een goede behandeling mogelijk is. Dan het wasprobleem: in elk kledingstuk zit een etiket, en je hebt al genoeg adviezen gekregen hoe je zelf de was het beste kunt doen. Als jullie daar niet uitkomen, of als je toch bang blijft om dingen te verpesten, of je teveel aan je hoofd hebt of wat dan ook, zou ik gewoon naar de buren lopen en daar kort je verhaal uitleggen. Dan ga ik er natuurlijk vanuit dat er geen vrienden of familie in de buurt woont die je hiermee zou kunnen helpen. Over het algemeen willen mensen graag iemand helpen die hulp nodig heeft, en zullen ze het waarschijnlijk zelfs prettig vinden om je te kunnen helpen met zo'n duidelijke en concrete hulpvraag. Echt, als je bij mij zou aanbellen, ook al ken ik je niet: ik zou meteen meekomen om uit te zoeken hoe jullie wasmachine werkt en voor te doen hoe je de was sorteert, en ik zou ook graag een paar wasjes voor jullie draaien als ik je daarmee op weg zou helpen. En ik ben ervan overtuigd dat de meeste van jouw buren hetzelfde zullen doen en je graag helpen. Dus bel gerust aan bij je buren, en wees niet bang om hulp te vragen.

Ik ben geen superhuisvrouw, ben zelfs niet zo'n heel goeie en de was doen is ook niet mijn ding... Ik was alles op 40 graden. Dat wordt ook aanbevolen, dus dat doe ik. De wollen was moet je op wol was doen, anders rekt het uit. Je mag het ook niet ophangen, want dan rekt het ook uit. Je moet het dus neerleggen op een wasrek het liefst. Ik zoek het volgende bij elkaar: - ondergoed, sokken, theedoeken, eigenlijk alles wat klein is, vatendoeken enz. - kleding doe ik op kleur sorteren. - de handdoeken doe ik apart en op één stapel. Als je nét iets nieuws heb, dan was je die in zijn eentje, met een flinke scheut azijn erbij, want dan verkleurt je was niet. Ben je niet zeker of het daarna nog steeds verkleurt als je het weer gaat wassen, was het dan alleen met kleding met dezelfde kleur. Of wederom alleen dat ene kledingstuk. Met dit weer kan je alles buiten hangen aan de waslijn. Scheelt ook weer gedoe met de droger. Als je het eraf haalt, dan vouw je het gelijk op. En je ruimt het ook dezelfde dag nog op. Alles wat klein is doe je ook in de droger. Als je het eruit haalt uitzoeken, opvouwen en opruimen. Strijk jeans, overhemden. Is er iets heel erg in de kreukels en is het synthetisch stof, strijk een klein stukje, blijft het er aan plakken, strijk het dan niet, of probeer een lagere temperatuur. Was elke dag de was, hoe weinig het ook is. Hoe langer je het laat staan, hoe harder het gaat stinken, schimmelen en er zelfs het weer (kleine bruine stippeltjes) in komt en als dat laatste het geval is, kan je het weggooien, want dat krijg je er niet meer uit.

Niet beginnen met je favo broek te wassen, doe eerst de rest. Als je lakens en dekbedovertrekken 's morgens gelijk wast en ophangt kunnen ze 's avonds weer op bed hoef je niet te strijken. De was niet te lang in de machine laten zitten als hij klaar is, maar ophangen scheelt veel kreukels dus strijkwerk. Misschien ligt het instructieboekje van de wasmachine nog ergens in huis, zodat je kunt zien waar de knoppen voor dienen, anders het type en merk van apparaat googlen, dan kom je het vast ook wel tegen. Enne mannen die geen moeite hebben met allerlei geluidsapperatuur, pc en video/dvd spelers moeten, met een beetje goede wil ook een wasmachine aankunnen. Pas op voor rode/oranje sokken of shirts, want voor je het weet loop je met roze onderbroeken. Succes, je kunt het, en sterkte met je moeder

Ten eerste, veel sterkte gewenst! Hier volgen wat wastips: Handdoeken, washandjes, theedoeken en vaatdoekjes moeten altijd op minimaal 60 graden gewassen worden (ik doe ook wel eens 90) omdat dan pas de bacteriën en schimmels dood gaan. Hierin verzamelen zich altijd heel erg veel bacteriën en schimmels (meer dan in je kleding) omdat ze vaak vochtig en warm zijn: de ideale voedingsbodem waarin ze zich razendsnel vermeerderen. In vaatdoekjes zitten ook nog eens voedselresten en ze zijn de grootste bron van bacteriën in huis. Sommige mensen doen er zelfs nog even het toilet mee wat het nog ranziger maakt. Als je op lagere temperaturen wast komt het viezer uit de de machine dan toen je het erin deed omdat de bacteriën zich daar erg prettig bij voelen en zich alleen maar vermeerderd hebben. Als je er ook nog eens je kleding bijstopt verspreiden ze zich ook daarover. Het resultaat is onfrisse was en een stinkende wasmachine. Als je wat minder weerstand hebt (kinderen, ouderen en zieke mensen zoals je moeder) kun je er ook nog eens flink ziek van worden. Ook beddengoed moet op 60 graden omdat dan pas de mijten die erin zitten dood gaan. Een vriend van mij wast gewoon alles op 60 graden, ook zijn kleding. Daar is iets voor te zeggen, maar sommige kleding kan daar niet tegen, dus altijd even op het etiket kijken bij elk kledingstuk. (Vooral op het etiket van je favoriete broek;-)) Voor de rest hoop ik dat jullie van deze situatie geleerd hebben dat je je nooit afhankelijk op moet stellen van iemand anders en alles ook zelfstandig moet kunnen doen. Je moeder zal met de beste bedoelingen voor jullie gezorgd hebben, maar nu wordt het toch echt de hoogste tijd om eens volwassen te worden, voor jezelf te zorgen en straks ook voor je moeder als ze (hopelijk) weer thuis komt. Ze zal dan echt even geen huishoudelijk werk kunnen doen en veel rust en verzorging nodig hebben. Mijn moeder heeft ook kanker gehad, dus ik heb daar de nodige ervaringen mee.

Hallo Veel mensen jullie zouden willen helpen mensen waarvan je het niet verwacht Dit heb ik ontdekt toen bleek dat mijn dochter kanker had uit de vreemdste hoeken kun je hulp krijgen Vraag daarom bv buren te helpen met het uitleggen van de was en strijk (grote kans dat jullie het kunnen komen brengen) Berichtje op buurtlink levert denk ook iets op Oom/tante /neef/nicht/vrienden en vriendinnen echt deze zullen het fijn vinden jullie een kopzorg minder te geven Mensen zijn erg meelevend Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt Ik wens jullie veel sterkte de komende tijd

Kennispartner van GoeieVraag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100