Waarom valt je verjaardag elk jaar op een andere dag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je verjaardag is gebaseerd op een datum. Elke datum komt terug na 365 dagen (en elk 4e jaar na 366 dagen). 365 / 7 (1 week) = 52 weken en een dag. Daarom is je verjaardag elk jaar een dag later in de week. Behalve elk 4e jaar wanneer het 2 dagen later is.

Omdat 365: 7 = 52 rest 1. Daardoor komt dat je verjaardag steeds 1 dag opschuift. Behalve wanneer er je verjaardag na 29 februari valt in een schrikkeljaar dan schuift het twee dagen op.

Omdat 365 (het aantal dagen per jaar) geen veelvoud van 7 is! Daarom verschuift het elk jaar een dag,behalve bij een schrikkeljaar.

Je verjaardag valt ieder jaar op weer een andere datum omdat het jaartal anders is.

Je verjaardag valt volgens mij wel steeds op de zelfde dag van het jaar (29 februari uitgezonderd), maar wel steeds op een andere dag van de week. Zie de uitstekende uitleggen hierboven (365d / 7 = 52w + 1d)

Als je op een door de weekse dag geboren zou zijn zou je nooit op een weekeinde jarig zijn om een leuk feestje te geven. De bedenker van de huidige kalender (een geste voor een nieuwe vraag?) heeft hier rekening mee gehouden.

Omdat er jaargetijde is, februari heeft maar 28 dagen en soms niet. Ik ben op 9 februari jarig. Die is op een dinsdag. Vorig jaar op een maandag. Vorig-vorig jaar was het op een zondag!

Bronnen:
maandag, dinsdag, zondag, verjaardag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100