Ik heb een wiskundig vraagje( zie uitleg)

Ik moet voor school kwadratische vergelijkingen maken, en dan het stukje ontbinden in factoren. Ik heb bijv een soms : x2 - 5x = 0 ( 2 staat voor kwadraat) . Deze som snap ik nog wel. Hier komt uit x = 0 v x = -5. Nu heb ik de soms 3x2 + 6x = 0 kan iemand mij hierbij helpen?

Alvast bedankt

Toegevoegd na 52 seconden:
Soms moet som zijn natuurlijk

Weet jij het antwoord?

/2500

3x² + 6x = 0 = 3x² = -6x = x² = -2x En naar mijn weten is deze som verder niet op te lossen.

tip: 3x2 + 6x = 0 <=> 3 ( x2 + 2x ) = 0 Toegevoegd na 1 minuut: x2 = -2x <=> x=0 of x= -2

Als je de gemene deler 3 nu wegwerkt krijg je een som die hetzelfde is als jouw eerste voorbeeld. Hiermee kom je er wel uit zeker?

3x² + 6x = 0 x(3x + 6) = 0 x = 0 of 3x + 6 = 0 3x = -6 x = -2 Toegevoegd na 17 minuten: Of je deelt eerst nog even door 3. 3x² + 6x = 0 x² + 2x = 0; x(x + 2) = 0 x = 0 of x + 2 = 0 x = -2

3x2+6x=0 -> delen door 3 -> x2+2x=0 -> x buiten halen -> x*(x+2)=0 -> x=0 of x=-2

3x²+6x=0 of: X(3x+6)=0 Dus x=0 of x=-2.

We halen eerst de 3 naar buiten (buiten de haakjes). 3(x^2 + 2x) = 0 Dan factoriseren we dus x^2 + 2x. Dat is x(x+2). Dit plaatsen we terug in het voorbeeld. 3(x)(x+2) = 3x(x+2). (dus x = 0 v x = 2) Als je het op deze manier wilt. Je neemt dus eigenlijk gewoon de 3 mee.

misschien nog een leuk extraatje: kwadratische vergelijkingen zijn in het algemeen op te lossen met de zogenaamde ABC-formule: Als de vergelijking de vorm: Ax2 + Bx + C = 0 heeft, dan is de uitkomst: x = (-B (plus of min) wortel(B^2 - 4AC) ) / 2A voor het eerste voorbeeld: A = 1 B = -5 C = 0 dus: x = (5 + wortel(25) ) / 2 OF (5 - wortel(25) ) / 2 x = 5 of 0 voor de eigenlijke vraag: A = 3 B = 6 C = 0 dus: x = (-6 + wortel(36) ) / 6 OF (-6 - wortel(36) ) / 6 x = 0 of -2

3x^2 + 6x = 0 x buiten haakjes halen -> x(3x + 6), want 3x*x = 3x^2 en 6*x = 6x dus dan is x = 0 (want maakt niet uit wat 3x+6 is, als x 0 is, is het 0 * iets, wat dus sowieso 0 is) of 3x+6 = 0 (want dan maakt het niet meer uit wat x is, want iets*0 is altijd 0) 3x=-6 (aan beide kanten -6 doen) x=-2 (aan beide kanten /3 doen) Op een toets o.i.d schrijf je dan dit op 3x^2+6x = 0 x(3x+6) = 0 x = 0 v 3x + 6 = 0 x = 0 v 3x = -6 x = 0 v x = -2

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100