Hoe vaak zes?

Aangezien een dobbelsteen zes kanten heeft, is de kans om zes te gooien dan (wat voor de hand lijkt te liggen) altijd één op zes?

Toegevoegd na 6 minuten:
Ik weet dat er dobbelstenen bestaan met meerdere vlakken, maar dat terzijde.

Toegevoegd na 12 minuten:
Hoewel, informatie over meerkantige dobbelstenen is altijd welkom!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daar is maar een kort antwoord op: Ja. De kans is altijd 1:6 dat je zes gooit. Tenzij er met de dobbelsteen geknoeid is en een kant zwaarder is. Toegevoegd na 1 minuut: NB. Verwar het niet met het aantal keer dat je 6 gooit in x beurten. Het kan best gebeuren dat je in een spel nooit 6 gooit, maar elke keer dát je gooit is de kans 1:6 Toegevoegd na 5 minuten: NB. Niet alle dobbelstenen hebben overigens 6 kanten: http://rpginfo.understairs.nl/dobbelstenen.html

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dobbelsteen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kansrekening

Inderdaad. Probeer maar uit. Maar wel heel vaak gooien hoor!

De kans dat je zes gooit, is iets hoger dan dat je één gooit - tenminste bij dobbelstenen waar de stippen kleine uithollingen zijn (en dat is meestal zo). De één-kant is nl, doordat er aan die kant minder uithollingen zitten, iets zwaarder. Maar ga er niet door gokken, hoor. Want 't verschil is uiterst miniem. Je moet waarschijnlijk miljoenen keren gooien voordat je significante verschillen kan meten.

De kans blijft altijd 1:6. Het leuke nu is dat in de loop van een lange serie gooien , de dobbelsteen een "voorkeur" lijkt te hebben voor een cijfer. De gokker kan dan "mee " of tegen spelen . Uiteraard verandert er niets aan de winkans die blijft 1/6. Persoonlijk had ik een ervaring in een spel dat de dobbelsteen maar liefst 166 keer vaker op 6 terecht kwam dan gemiddeld, in ongeveer 1000 spelen. Vervolgens ging dobbelsteen weer over op een normalere kansuitkomst . Maar het was een heerlijk gevoel die dat die dobbelsteen dat deed bij mijn worpen!

Het is heel simpel. De kans dat je zes gooit is 50%. Of je gooit zes, of je gooit het niet... :0)

De _kans_ per worp is inderdaad 1 op 6. Maar dat houdt dus niet in dat je gegarandeerd iedere 6 keer gooien 1 maal 6 gooit. Die kans is iedere worp opnieuw 1 op 6. Bij een meerkantige is het 1 op . En ook weer per worp.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100