Is regen eigenlijk hele natte sneeuw?

Ik kijk naar buiten en zie de regen en dacht: WEaarom geen sneeuw. En vroeg me dat af..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bijna alle neerslag begint hoog in de lucht rondom een stofje, als sneeuw, als de vlok zwaar genoeg is, begint hij de weg naar beneden, is het de laatste paar honderd meter boven nul, dan zal de sneeuw smelten om dan als regen of natte sneeuw op de grond te vallen. Als de onderste luchtlaag van boven nul, niet zo dik is, dan kan je soms omhoog kijkend duidelijk de sneeuw zien vallen, terwijl het bij de grond regen of heel natte sneeuw is. Bijzonder om te zien, maar komt niet zo veel voor.

Klopt. Regen begint (heel hoog) als sneeuw en smelt tijdens het vallen.

Regen kan wel gesmolten natte sneeuw zijn maar meestal is het dat niet. Regen kan evengoed ontstaan zonder dat het vriest, door condensatie van waterdamp op een stofje.

Je kunt je vraag andersom stellen: Is sneeuw de 'droge' variant van regen?

Regen is geen natte sneeuw. Sneeuw is bevroren damp, en regen is de (eventueel onderkoelde) vloeibare aggregatietoestand van water.

Regen is ontdooide sneeuw. Maar sneeuw is dan weer geen bevroren regen,dat is hagel toch? Zo roept de éne vraag de andere op.

hmmmm... volluges mij... verwarmt de zon het water op aarde. Door warmte verdampt water en stijgt t op. Hoog in de lucht koelt deze waterdamp weer af en gaat druppeltjes vormen. Al die druppels samen vormen een wolk. Deze druppels worden steeds groter en zwaarder en uiteindelijk vallen ze weer naar beneden als regen. ALS de temperatuur echter tot onder het vriespunt daalt, veranderen de waterdruppels van de wolk in hele fijne ijsnaaldjes. Op weg naar beneden blijven deze naaldjes kleven aan stofdeeltjes (zandkorrels bijvoorbeeld) die in de lucht zweven. Hierdoor vormen zich kristallen, deze kristallen zijn altijd zespuntig. ( Vraag me niet waarom.. is misschien een leuke nieuwe " goeievraag" ) Door wind klitten die kristallen op hun weg naar beneden samen en vormen zo een sneeuwvlok. Zo'n vlok bestaat dan uit wat ijs (bevroren regen dus) en heel veel lucht. Dus nee... regen is geen hele natte sneeuw. Regen is afgekoelde waterdamp.

Nee regen is geen natte sneeuw.! Als dat zo was dan zou er in zomer ook moeten sneeuwen...

Dat is vrij simpel. Waarschijnlijk weet je dat scheikundig gezien sneeuw ook water is. Je weet ook dat als de zon het water verwarmt het gaat verdampen (en gaat dus stijgen). De verdampte waterdruppels vormen een wolk. Die wolk stijgt tot hoog in de lucht. Hoe verder van de aarde hoe kouder. De wolk zal weer vloeibaar worden. Het gaat dus regenen. Maar stel dat op het moment dat de wolk in de lucht hangt de temperatuur plotseling onder het vriespunt veranderd (door bijvoorbeeld windligging) bevriest het water tot kleine ijspegeltjes. Sneeuw dus. Maar soms is de grond nog niet afgekoelt door de plotse temperatuurverandering, en gaat het water, van vast naar vloeibaar, smelten. Je weet uit ervaring natuurlijk ook dat dat best wel een natte kliederboel gaat geven. Antwoord: dus ik zou zeggen 'Ja'. Maar ik beschouw deze stelling eerlijk gezegd als een woordgrapje (het is hoe je de vraag stelt).

Heb je dit niet op school gehad? De drie fasen van water: Vast (sneeuw/ijs) Vloeibaar (water) Gasvormig (waterdamp) Dus ja, regen is hele natte sneeuw.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100