Naar welke windrichting moet ik vanavond kijken om de vallende sterren te kunnen zien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik kijk gewoon naar boven, want die meteorieten komen door de dampkring en dan maakt het niet uit wat de windrichting is met die snelheden. Gisternacht kon je ze trouwens ook al zien! Heb er al 5 gezien. Tip: blijf wel kijken en geef niet op, want ze kunnen lang op zich wachten;)

Je kunt ze overal zien, maar in oost- zuidoostelijke richting heb je de meeste kans.

Bronnen:
sterrengids,...

De Perseiden komen uit de richting van het sterrenbeeld Perseus (vandaar ook de naam) Dat sterrenbeeldstaat in de nacht van 11naar 12augustus rond middernacht in Noord Oostelijke richting. Zie kaartje

Het radiant van de Perseïden, dus het punt aan de hemel waar ze vandaan lijken te komen, staat in Perseus, aan de Noordoostelijke hemel. Echter die staat aan het begin van de nacht nog laag bij de horizon en bovendien zie je dicht bij het radiant korte sporen (door het perspectief). Je kunt beter in de richting van Pegasus (in het Zuidoosten) of de Zwaam (in het Zuidwesten) kijken. Perseïden die in de Zwaan verschijnen bewegen min of meer langs de lange as van het sterrenbeeld en daaraan kun je ze dus makkelijk herkennen.

De meteorenzwerm Perseïden bereikt op zondag 12 augustus 2012 rond 19 uur zijn maximum. De radiant van de zwerm staat rond 07:30 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 84° boven de horizon. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 84 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. Rond 05:45 uur gaat het schemeren en om 06:19 uur komt de Zon op. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is hierdoor rond 05:00 (zie het kaartje). De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 69° boven de horizon, in het oostnoordoosten. Toegevoegd na 4 minuten: Al vanaf middernacht zijn er mooie inslagen goed te zien maar dan nog minder frequent.

Bronnen:
http://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100