Is een Nederlander een autochtoon of allochtoon?

ik stel deze vraag omdat er bij de geschiedenis les is verteld dat Nederlanders uit vele volken bestaan vanaf de tijd van de romeinen dus vermengd met romeins bloed of Italiaans en later Vikingen dus Skandinavisch en nog later Spaans door 80jarige oorlog...Ik begrijp het niet meer?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een persoon die in Nederland woont en waarvan op zijn minst een van de ouders in Nederland is geboren is een autochtoon. Alle andere gevallen ben je een allochtoon. Toegevoegd na 2 minuten: Correctie: een autochtoon ben je als allebei je ouders in Nederland zijn geboren.

Als je maar ver genoeg terug gaat in de geschiedenis zijn we allemaal van 'allochtoonse afkomst'. Meestal houden we na 2 generaties op met vermelden wat voor afkomst iemand heeft. Dus als je opa en oma uit Italië kwamen, ben jij een derde-generatie allochtoon, maar je wordt niet meer als zodanig beschouwd. Een uitzondering daarop is als jouw groep zich heel erg afzondert van de 'gemiddelde' maatschappij en zich vastklampt aan zijn eigen tradities. Dan blijf je een uitzonderingspositie bekleden en behoor je tot een 'etnische groep'.

Goeie vraag! Tsja, men zegt nu dat een Nederlander een autochtoon is. Maar als je diep in de geschiedenis van die persoon zou graven blijkt dat z'n roots in Duitsland, of België of Italië liggen en dan is het dus weer een allochtoon. In Holland hebben ze meerdere allochtonen gehad die met iemand van het Hollandse koningshuis trouwde. De vader van Willem Alexander was ook een allochtoon. De vader van de moeder van Willem was eveneens een allochtoon. Zo kun je dus nog wel even doorgaan. Toegevoegd na 5 minuten: Opgemerkt dient te worden dat er ook - onterecht - naar huiskleur wordt gekeken, uiterlijke kenmerken. Je kunt - met Marokkaanse roots - in Nederland geboren zijn, en ook jouw kinderen weer, maar als je het uiterlijk hebt van 'een buitenlander' dan blijf je - in de ogen van veel mensen - een allochtoon..... Je zou al met je paspoort, geboorteakte, moeten gaan zwaaien om het tegendeel te bewijzen. Eigenlijk zouden we de termen allochtoon en autochtoon niet meer moeten gebruiken. Toegevoegd na 8 minuten: ....Mooi onderwerp voor al die scholieren en studenten die een onderwerp zoeken voor een spreekbeurt / voordracht! Toegevoegd na 9 minuten: Grrr, huiDskleur moet het natuurlijk zijn!

Je hebt gelijk. Eigenlijk is iedereen een allochtoon, want iedereen komt uiteindelijk van elders. Wie het langst in Nederland woont, kun je autochtoon noemen. Of iedereen die hier is geboren. Maar het is dus allemaal relatief. Hoe noem je iemand van wie de grootouders hiernaartoe zijn gekomen? En hoe noem je de protestanten die in de zeventiende eeuw uit Frankrijk naar Nederland zijn gevlucht, omdat ze werden onderdrukt, de Hugenoten?

In tegenstelling tot het begrip 'autochtoon' wordt 'allochtoon' pas enkele decennia gebruikt om mensen die uit een ander land afkomstig zijn aan te duiden. Op de een of andere manier ontstond er behoefte aan onderscheid met de oorspronkelijke bewoners, enerzijds voor de overheid die een rol speelde bij de integratie als voor politieke stromingen om problemen in kaart te brengen. Vanaf dat moment was er geen eenduidigheid over de precieze betekenis van deze twee begrippen. Voor de duidelijkheid had 'allochtoon' eigenlijk beter niet geïntroduceerd moeten worden. Onderstaand een link naar een stukje dat misschien iets duidelijker maakt waar de verwarring ontstaan is.

Bronnen:
http://www.managementpro.nl/human-resource...

Je bent een autochtoon als allebei je ouders in het land zijn geboren waar je nu leeft. Als 1 van je ouders in het buitenland is geboren, dan ben je eigenlijk een allochtoon.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100