In hoeverre kun je (psychische) stress zien als een allergische reactie?

Als je gestresseerd bent komen er allerlei lichamelijke systemen in actie. Je adrenaline en cortisol spiegel gaan omhoog evenals hartslag bloeddruk etc.. Maar ook je immuunsysteem wordt (negatief) beïnvloed, het doet minder goed zijn werk.
Dus in dat laatste geval gaat de vergelijking met een allergische reactie natuurlijk mank, want daarbij reageert het juist sterker.
Maar toch lijken mij al die andere systemen die in actie komen soms ook wel overbodig en meer problemen veroorzaken dan oplossen.

Maar klopt dat zo'n beetje. Wat valt daar nog meer over te zeggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een allergie wordt geremd door de stresshormonen cortisol en cortisol-analoga. Prednison is een middel tegen (ernstige) allergische reacties. Cortisolzalf werkt tegen eczeem. Toegevoegd na 30 seconden: Met andere woorden: stress en allergie zijn juist eerder tegengestelde reacties

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Allergie#Ind...

Allergie kan gezien worden inadequaat reageren van het lichaam op een externe fysiologische prikkel (pollen, pinda's, zonlicht, etc.). Een 'verstoorde' reactie dus. Stress, met de daarbij optredende verschijnselen (adrenalinespiegelstijging, 'incontinentie', e.d.) wordt in deze maakbare maatschappij ook vaak als ongewenst en misplaatst ervaren. Als oorsprong heeft het echter de functie van het lichaam in juiste positie brengen voor zelfbehoud. Aanvallen of vluchten. Omdat we er in slagen deze oeroude signalen te vergeestelijken vluchten we vaak niet uit de situatie, het lichaam blijft echter wel de signalen doorgeven met alle gevolgen van dien. Ik zie het dus niet als een allergie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100