Als je licht stilzet, wat is dan mogelijk?

Ik lees net een stukje dat de Deense natuurkundige Lene Lau bij een experiment aan de Harvard University in de VS licht even heeft laten stil staan in een ultrakoud atomair gas.

Als we nou licht in de praktijk kunnen laten stilzetten zonder dat koude gas en andere effecten, wat gebeurd er dan precies?

Staat alles stil? Als je zelf ook in die ruimte bevindt en je beweegt van je af, zie je dan jezelf stilstaan?
Zie je je zelf eigenlijk wel bewegen terwijl je naar jezelf kijkt. Of kan je je zelf niet zien?


Heeft iemand een theorie?


Alvast bedankt.

Mvg,

Kiba

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Licht stilzetten onder bijzondere omstandigheden is dus schijnbaar mogelijk? Het gas wat de natuurkundige hiervoor heeft gebruikt bevat, en dat is vrij aannemelijk, geen moleculen die makkelijk energie transporteren. Je kan dus, als dat zo is, eigenlijk geen zinvolle vergelijking maken met licht wat zich voorplant door de dampkring. Verder is het zo dat je je gewoon kunt bewegen in een volledig donkere ruimte, en omdat er geen licht is, staat het licht feitelijk gewoon stil. Wat de natuurkundige in zijn expiriment mogelijk gezien heeft, is dat er een zwart gat ontstond. Daar kan je je natuurlijk vanalles bij voorstellen, maar waar licht zich niet verplaatst moet het eigenlijk donker zijn. Ik vind dit wel uiterst interessant vraagstuk. Kan je de link naar het artikel hier eens plaatsen?

Als licht (al het licht) stilstaat, kan je dus niets meer zien omdat er geen licht op/in je ogen valt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100