hoe komen we aan metaal/ijzer

sinds wanneer is er ijzer en metaal en waar komt dat vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

IJzer wordt (net als de meeste andere metalen) gewonnen uit erts. Dit is ijzerhoudend gesteente, dat op diverse plaatsen uit de grond wordt gehaald. Dit erts wordt vervolgens verhit, zodat het ijzer vloeibaar wordt. IJzer als zodanig wordt weinig meer gebruikt, het meeste wat wij ijzer noemen is feitelijk staal. Staal is een sterkere verschijningsvorm van ijzer, doordat onzuiverheden eruit zijn gehaald. Hiervoor worden hoogovens gebruikt.

De ijzertijd is de periode die volgde op de bronstijd en gekenmerkt werd door het gebruik van ijzer. Er is geen eenduidige wereldwijde ijzertijd vast te stellen omdat de exacte periode waarin mensen begonnen ijzer te gebruiken afhankelijk is van de cultuur en geografische ligging. In West-Europa wordt de ijzertijd gedateerd op de periode van circa 800 v.Chr. tot de Romeinen naar de Lage Landen kwamen (circa het begin van onze jaartelling). Het duurde lang voordat men leerde het metaal uit zijn erts vrij te maken. Een erts is een gesteente dat een economisch winbare concentratie van een bepaalde delfstof bevat.

De komst van ijzer bracht op het einde van de prehistorie een grote verandering in het sociale leven. Hoewel we de ijzertijd volgens de tijdslijn situeren van 800 tot 50 voor onze jaartelling (v.o.j.), in Nederland 750 tot 50 v.o.j., gaan geleerden ervan uit dat het nieuwe metaal enkele eeuwen voordien al werd vervaardigd en gebruikt. Algemeen wordt 1100 v.o.j., dus ten tijde van de bronstijd, aanvaard als de periode waar ijzer voor het eerst in onze gewesten opduikt. Toch zal het nog tot de middenijzertijd (ca. 450 v.o.j.) duren voordat ijzer gemeengoed wordt. De oudst gekende ijzeren voorwerpen zijn speerpunten en ornamenten, gevonden in Egypte en het Midden-Oosten en daterend van rond 4000 v.o.j. Om ijzer te vervaardigen heb je uiteraard een ijzerhoudende grondstof nodig. Een vrij eenvoudige taak als je weet dat de aardkorst voor 5 % uit ijzer bestaat. Zo bevatten de Belgische Ardennen roodijzersteen, beter gekend als hematiet. In Vlaanderen zijn de getuigenheuvels in de Westhoek, de Vlaamse Ardennen en het Brabantse Hageland gevormd met ijzerzandsteen, rijk aan limoniet. Uit de veel voorkomende moerasgebieden die het prehistorische Vlaanderen en Nederland rijk waren, kon men ook moerasijzererts winnen. In de Veluwe had men dan ijzerertsknollen, ook wel klapperstenen genoemd, en won men ijzeroxide uit ijzeroer, een zandsoort. Hoe je ijzer kan reduceren, zuiveren en nadien smeden kan je lezen in het beknopt artikel over het vervaardigen van ijzer op de website van Legia - -forum voor ijzertijdstudie.

Bronnen:
http://www.legia-forum.org/nederlands/ijze...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100