Waarom is het dat 4-cijfers wel onthouden worden, maar 5 of meer niet?

Ik moet telefonisch regelmatig wat nummer doorgeven. Ik merk dat als ik het nummer splits in 4-cijferige delen, dan het het snelste overkomt. Ander moet het nummer altijd weer herhaalt worden.

Hoe kan die, waarom is kennelijk 4 het maximum?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vier cijfers laten zich gemakkelijk in tweetallen onthouden , net als zes cijfers, bij vijf lukt dat niet en juist tweetallen, zoals bv. vierentwintig en eenendertig hebben een soort melodie en DIE kun je goed onthouden. Zo dienen bijvoorbeeld liederen om grote teksten te onthouden en kun je enorme lappen tekst uit je hoofd leren door ze op melodie (en op rijm) te zetten. Het heeft te maken met de wijze waarop je hersenen werken, ze kunnen beter info opslaan die ergens mee te associëren is. \Zo is er immers ook de truc van de afkortingen waarmee je dan een woord vormt. Tweecijferige getallen onthoud je ge,makkelijker dan eencijferige, dus kun je zo lange getallen met een even aantal cijfers eenvoudig (er) onthouden dan losse getallen. Probeer maar!!

omdat we dat gewend zijn denk ik je pincode zijn vier cijfers en die kun je vaak goed onhouden

In het korte termijn geheugen van mensen passen ongeveer 7 items. (plus of minus 2) Aangezien 4 duidelijk minder is dan 7 zit er waarschijnlijk nog een verschil in de manier waarop je de gegevens overbrengt. Als bijvoorbeeld de persoon aan de andere kant mee aan het schrijven op typen is, is dit ook afhankelijk van de type- of schrijfsnelheid. Oftewel, als mensen alleen een combinatie van cijfers hoeven te onthouden kunnen de meeste mensen er 7 onthouden. Maar als er meer bij komt, bijvoorbeeld meerdere groepjes van vier getallen, of verschillende taken tegelijk uitvoeren wordt dit aantal minder. En in jou situatie komt dit dus gemiddeld uit op 4.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Short-term_memory

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100