Wanneer kan je nou iemand ''slim'' noemen( zonder naar opleiding,werk te kijken)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wanneer iemand heel zorgvuldig maar zonder enige moeite, de voor- en nadelen van een verwachte situatie in kan schatten om zo eventuele bedreigingen te voorkomen. Kijkend naar onderstaande dingen: preventie: het voorkomen dat iets gebeurt of het verminderen van de kans dat het gebeurt; repressie: het beperken van de schade wanneer een bedreiging optreedt; correctie: het instellen van maatregelen die worden geactiveerd zodra iets is gebeurd om het effect hiervan (deels) terug te draaien acceptatie: geen maatregelen, men accepteert de kans en het mogelijke gevolg van een bedreiging; manipulatie: het wijzigen van parameters in de berekening om tot een gewenst resultaat te komen. Deze persoon is niet per definitie slim, maar ik beschouw hem wel zo. Misschien omdat ik zelf niet over deze eigenschap beschik en er daarom van sta te kijken wanneer iemand zo goed de boel kan analyseren en daarmee min of meer het zaakje onder controle heeft.

Wanneer hij/zij scherpzinnig is.....

Als iemand goed kan relativeren, met mensen om weet te gaan, van allerlei zaken op de hoogte is en initiatief toont om van alles te weten te komen. Nog een beetje manipuleren en beschikken over een redelijk EQ ( bedoel geen IQ) en je bent redelijk slim bezig.

Als die persoon snelle redeneringen maakt, en snel tot oplossingen komt voor nieuwe situaties. Oftewel, snel van begrip is.

Als deze persoon adequaat en snel op situaties reageert, levendig en alert is en goede oplossingen ter plekke weet te bedenken en daar sneller mee komt dan anderen, ook vooral als het ideeën zijn waar anderen niet mee komen maar die handig, doeltreffend en doordacht zijn. Hel lijken dan soms zeer eenvoudige oplossingen te zijn voor lastige problemen, dat laatste vooral verraadt slimheid, (in de volksmond wordt dat wel eens huisvrouwenslimheid genoemd, maar ik ken HEEL weinig domme huisvrouwen. Om een gezin goed te runnen met bescheiden middelen moet je tegenwoordig erg slim zijn.

Je moet dan een definitie afstemmen, van wat slim betekent. In de wandelgangen kan die best veel verschillen van wat in het woordenboek staat. Als een kind goed kan leren , wordt het vaak slim genoemd. De kans dat dit kind een goede opleiding krijgt en daarna een uitstekende baan, is heel groot. Kinderen die niet goed kunnen leren worden vaak dom genoemd. De kans op een goede opleiding is klein en een goede baan ligt ook allerminst in de verwachting. Maar...nu blijkt in de werkelijkheid, dat veel mensen die het slecht deden op school, het als volwassene het soms verrassend goed doen. Ze kunnen iedereen om zich heen versteld doen staan van hun vermogen om zaken te doen, of artistieke talenten te gelde te maken. En voor mijn gevoel zijn dat nu de echte slimmerikken. Met de handicap (niet goed kunnen leren volgens de gevestigde methoden) zijn ze erin geslaagd een uitstekende positie te verwerven in de samenleving. Het wordt ook wel boerenverstand genoemd. Het hoeft niet altijd diep doordacht of maatschappelijk verantwoord en gefundeerd te zijn, wat ze doen, maar het doel wat ze voor ogen hebben (veel geld verdienen, bekend worden) weten ze door o.a. slim gebruik te maken van trucs en listen, door intuitie en hard werken of de juiste contacten, te bereiken. Van wijsheid kan, maar hoeft geen sprake te zijn. Andersom trouwens ook niet. Wijze mensen kunnen enorm domme dingen doen, door gebrek aan (boeren)slimheid.

Als ze zo heet.

Je moet is naar Filosofie kijken, is het nou slim als je weet dat je iets niet weet of is het nou slim dat je iets weet dat moet je je afvragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100