Waarom zijn de reacties van voetbalminnend publiek vaak zo extreem?

Gewoon blij of teleurgesteld zijn is het al lang niet meer. Volwassen kerels die staan te janken als hun club verloren heeft of die compleet uit hun dak kunnen gaan bij een overwinning.
Wat ik me dan afvraag is, hoe deze mensen bij situaties uit het ECHTE leven nog moeten reageren in die gevallen dat er werkelijk iets geweldigs of heel ergs gebeurt. Bijvoorbeeld overlijden, geboorte of iets wat je leven helemaal op zijn kop zet.
Je ziet het vooral bij voetbalsupportes, in ieder geval in deze mate. Is het een echte emotie of is het iets wat door iedereen gedaan wordt omdat het erbij hoort.
Van sporters zelf zou ik het misschien nog kunnen begrijpen, maar dit zijn mensen die alleen maar toekijken.
Telkens als ik het weer zie, rijst deze vraag in mij op.
Voor mij is het een compleet raadsel.
Ik hoop op reacties van 'ervaringsdeskundigen' die het mij duidelijk kunnen maken.

Weet jij het antwoord?

/2500

kun jij als buitenstaander waarschijnlijk ook moeilijk begrijpen.. toen FC Twente onlangs voor het eerst landskampioen werd werd iedereen in Enschede eo geraakt zelfs mensen die normaal niks met voetbal hebben...prachtig !!!

Het antwoord wat ik je geef is dat mensen op een dieper niveau allemaal met elkaar verbonden zijn. We voelen ons apart, wat ook nodig is voor progressie en ontwikkeling, maar zijn toch als mensheid diep met elkaar verbonden. Tijdens een grote emotionele gebeurtenis, zie je dat mensen zich daar van bewust zijn en worden. Kijk maar bijvoorbeeld op een camping, waar ik nu verblijf, wildvreemde mensen maken contact met elkaar, en voelen zich met elkaar verbonden. Zo is het ook bij grote voetbalwedstrijden, grote emotie cultiveren het dieper liggende verbondenheidsgevoel, om vervolgens in werking te treden. Dat zie je hier ook bij goede vraag. Apart, maar toch zo verbonden.

De vraag is wat dan gewoon 'normaal' blij zijn is voor jouw. Ik ga geregeld naar voetbalwedstrijden maar ik vind het gedrag niet extreem. Sommige supporters komen misschien alleen naar het stadion om 2x 90 minuten vermaakt te worden. Maar voor anderen is de club ook hun tweede thuis, een plek waar vrienden worden gemaakt, memorabele momenten samen worden beleefd. Een club heeft dus ook een emotionele waarde. Na een wedstrijd kunnen dan wat emoties los komen als je een wedstrijd lang of een zelfs een seizoen lang in spanning hebt gezeten. Niet meer dan logisch lijkt me.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100