Is er een psychische toestand die supersnelle stemmingswisselingen veroorzaakt?

Een goede vriendin, een vrouw van middelbare leeftijd, is normaal gesproken heel positief en opgewekt. Naar haar man is ze heel liefdevol, ze laat echt merken hoeveel ze van hem houdt. Naar anderen is ze heel open en positief.

Met enige regelmaat (één of twee keer per week) gebeurt er echter iets waardoor ze van het ene op het andere moment enorm boos wordt. Ze voelt zich dan afgewezen. Als dat gebeurt trekt ze zich boos terug op de slaapkamer, of ze gaat in een hoekje zitten mokken.

De aanleiding voor die stemmingswisseling is eigenlijk altijd iets onbenulligs. Zoals gisteravond: zij vroeg of ik nog trek had in een kopje koffie. Ik reageerde wat aarzelend, omdat we ook nog naar de supermarkt wilden om nog wat lekkers voor die avond te kopen, en het al vrij laat was. Zij interpreteerde mijn aarzeling als afwijzing. Met als gevolg opmerkingen als "ik bied jou nooit meer een kopje koffie aan als je altijd zo ondankbaar reageert!" en "waarom kun je nou nooit eens gewoon zeggen wat je wilt?". Terwijl mijn enige punt was dat ik een kopje koffie lekker zou vinden, maar dat we ons dan zo zouden moeten haasten om nog naar de supermarkt te gaan, en dat we dus misschien beter *na* de supermarkt koffie konden drinken. Maar daar kreeg ik de kans niet meer voor, ze was binnen enkele seconden van positief en opgewekt naar negatief en afwijzend gegaan.

Omdat dit bij haar vaker gebeurt, en ook anderen er last van hebben, stel ik de vraag: kan dit op een psychologische aandoening wijzen?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Extreme vormen van aandoeningen waarbij stemmingswisselingen voorkomen zijn "seasonal affective disorder" (SAD) en "borderline". Mildere vormen kunnen ontstaan door stress of alcoholisme. Maar je kunt het hier ook te maken hebt met een gezonde vrouw met af en toe een schreeuw om aandacht. En zolang ze zichzelf of anderen niet daarmee schaadt, zou ik zeggen geef haar de aandacht waar ze kennelijk behoefte aan heeft.

Dit is goed mogelijk, dit kan bij veel psychische danwel psychiatrische aandoeningen voorkomen. Maar er zijn ook veel lichamelijke problemen die zulke stemmingswisselingen kunnen veroorzaken. Zoals schildklierproblematiek, medicijngebruik (prednison bijvoorbeeld), en vele andere dingen. Ik begrijp volkomen dat het voor de mensen om haar heen zwaar is, maar probeer te onthouden dat het voor haar ook geen pretje is, en ze waarschijnlijk niet zo wil zijn. Ik weet niet hoe close je bent, maar misschien kan je met haar praten over hulp zoeken? Vooral niet aanvallend (al vermoed ik dat je niet zo tactloos bent ;) ), maar begripvol en vanuit haar perspectief en leed. Dat het voor háár misschien fijn kan zijn om er eens over te praten met de huisarts? Sowieso is het soms al heel helpend voor zowel patient als omgeving, te weten wat de oorzaak is. Nog fijner natuurlijk als er wat aan gedaan kan worden.

De snelheid van het omslaan in stemmingen doet mij denken aan het gedrag van iemand met een theatrale persoonlijkheidsstoornis. Je uitleg in de reacties maken het beeld duidelijk. Ze offert zich vaak op, maar wel op zo'n manier dat iedereen dat weet. Daar wil ze ook heel veel waardering voor. Ze speelt een rol: opofferend, invoelend, weldoenend, maar daar moet een instant-waardering tegenover staan. Zij schenkt koffie en jij moet de rol van dankbare persoon spelen. Wanneer je dat niet nadrukkelijk genoeg doen, dan " ontploft" ze. Zij is namelijk ook de regiseur van het gebeuren en heeft jou ( en anderen) aangewezen als bewonderaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100