Welk deel van de hersenen bepalen of je een empathisch vermogen hebt?

Het empatische vermogen van sommige mensen zit op het grensgebied van vermeende paranormale waarnemingen.
Maar de ene mens is sterk empatisch en de ander totaal niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Veel mensen denken dat de spiegeleuronen in het neuronale netwerk voor empathie zorgen. Ik ben het daar maar ten dele mee eens, omdat echte empathie wat anders is als spiegelend gedrag. ieder man voelt als hij een andere man met zijn tere delen op een leuning oid beland , een stekende pijn (denk ik) Dat heeft niet zoveel met empathie te maken maar met een herkenning van een pijnlijke ervaring. Zelf denk ik dat echte empathie een groter dan gemiddeld verstandelijk vermogen vergt, in een van de vakbladen heb ik gelezen dat dat 120++(IQ) vergt maar dat vind ik een te simplistische stelling. Echte empathie wordt slecht begrepen, je geest synchroniseren met die van een ander is meer een spiritueel gebeuren dan een psychologisch trucje. Daarbij speelt ook de mate van empathie een rol. Die kan heel diep gaan, bij eeneiige tweelingen die een hechte band hebben zijn daar sterke staaltjes van bekend. Als je de hersenen beschouwt als de interface tussen werkelijkheid en geestelijke dingen, dank ik dat het duiden van gebieden, anders dan die al gedaan zijn in een eerder antwoord, redelijk zinloos is. Dit antwoord (waarvoor een plus) geeft de gebieden weer die ook bij FMRI actief wordt wanneer sterke emoties gevoeld (of opgewekt ) worden. Toch is empathie meer en anders dan emoties, het raakt aan de ziel van je bestaan en daar werkt je hele lichaam aan mee, ook organen en het (verlengde) ruggenmerg hebben neuronen. Wat wel een rol speelt is dat je vermoedelijk hoog sensitief zult zijn als je empatisch bent. De bij hoogsensitief horende hersenfuncties zullen empathie dan ook ondersteunen volgens mij. Daar is meer onderzoek naar gedaan, ik verwacht dat het antwoord op deze vraag daarin verborgen ligt. Ik kan dus geen exacter antwoord geven.

"De capaciteit tot empathisch vermogen hangt samen met de ontwikkeling van de hersenen, specifiek de ontwikkeling van de linkerhersenhelft, waar onder andere taalfuncties en het - typisch menselijke (Damasio, 1999) - bewustzijn in de zin van het onder woorden kunnen brengen van gedachten en gevoelens, gesitueerd zijn. " Toegevoegd na 1 minuut: Dit is ook wel een interessant stukje: "Er gebeuren een aantal dingen met je wanneer je empathie voelt voor een ander. Ten eerste voel je als het ware de ander zijn emoties, je verplaatst je in die persoon en hoogst waarschijnlijk verandert ook jouw gezichtsuitdrukking. Maar is het alleen een gedachte en een gevoel, of gebeurt er ook iets wezenlijks in je lichaam of hersenen? Uit hersenstudies is gebleken dat wanneer je iemand anders pijn ziet lijden, er bij jou hersengebieden actief worden die óók actief worden als je zelf pijn ervaart. Dit zijn bijvoorbeeld de ‘insula’ en de ‘anterieure cingulate cortex’. Wanneer je zelf pijn ervaart worden deze gebieden net iets sterker geactiveerd. Dit idee sluit aan bij de theorie over spiegelneuronen. Deze theorie zegt dat wanneer je een ander persoon een handeling ziet doen, er neuronen in jouw hersenen actief worden die te maken hebben met diezelfde handeling. Er is ook gebleken dat sommige mensen meer empathisch zijn aangelegd dan anderen. Bij deze mensen is de empathische reactie in de hersenen niet iets heftiger dan bij anderen"

Bronnen:
http://hoewerkenhersenen.nl/antwoord/hoe-w...
http://www.idee-pmc.nl/zijn/empathie.html

http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:Empathy_Children.jpg De opgelichte delen van de hersenen, werden/worden geactiveerd als kinderen naar plaatjes kijken, van pijn, per ongelijk veroorzaakt, hierbij voelen de kinderen dus empathie.

Bronnen:
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Empathie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100