Waar komt een ochtendhumeur vandaan?

Je bent chagrijnig, welke frustratie is dit, of is het verdriet, boosheid?
Waarom juist in de ochtend?

PS: ik heb er zelf geen last van.

Weet jij het antwoord?

/2500

Al dan niet bewust of onbewust zie je wat tegen de komende dag op en dat maakt je wat prikkelbaarder bent..

Een ochtendhumeur is het humeur dat sommige mensen 's ochtends hebben, meestal vlak nadat men is opgestaan. Een ochtendhumeur is herkenbaar aan prikkelbaar gedrag en de behoefte om 's ochtends rust te hebben. De oorzaak van een ochtendhumeur is te vroeg opstaan volgens de biologische klok. Een avondmens heeft veel eerder een ochtendhumeur dan een ochtendmens. Normaal gesproken stijgt het cortisolniveau 2 à 3 uur voordat iemand wakker wordt. Met een hoog cortisolniveau heeft een mens voldoende energie om de dag te beginnen. Bij avondmensen is dit niveau als bij vroeg opstaan nog laag, en ze hebben daarom 's ochtends weinig energie. Omdat men veelal naar het werk moet, moet men gelijk na het opstaan allerlei dingen doen terwijl het cortisolgehalte eigenlijk nog te laag is. Dit verklaart vaak het bijvoorbeeld chagrijnige gedrag van iemand met een ochtendhumeur..

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ochtendhumeur

Als je zo lekker ligt in je bed en die wekker gaat, dan betekent dat actie. Opstaan, douchen, aankleden en de dag begint. Een dag waarin je heel veel moet en waarin je het druk hebt. Als je uitgerust bent kun je dat wel aan. Maar je kunt je beroerd voelen, moe, ziek, overbelast, eenzaam en alles beïnvloedt je humeur. Dan kun je als een berg tegen de dag opzien. Vaak, in de loop van de dag, dan ben je bezig en dan gaat het wel weer. Maar 's morgens moet het treintje op gang komen en dat kan moeite kosten. Wat ook een feit is, is je levensritme. Ben je een ochtendmens of een middagmens of een avondmens. Als je geen ochtendmens bent dan is de ochtend zwaar voor je. Je energie krijg je dan optimaal op een ander moment van de dag.

Je hersencellen worden iets later wakker dan je lichaam, dus kan bij verschillende mensen een celletje zijn weg niet vinden, en dat uit zich in chagrijnigheid of een andere vorm van frustratie=ochtendhumeur.

Uit het pure feit dat je vanuit rust in actie moet komen. Ochtendmensen zullen er niet zo'n last van hebben, maar avondmensen wel, om twee redenen: * die gaan meestal te laat naar bed. * hun biologische klok is niet ingesteld op wat in ons land als een normale dagindeling wordt gezien. Ook deze vraag is al eens gesteld en hier staat het antwoord: http://www.goeievraag.nl/vraag/ochtendhumeur.21072

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100