Waar kan je Natrium Acetaat kopen

Ik zag eens op YouTube dat je snel warm ijs kan maken door water toe tevoegen en dan koken.
Maar waar haal je het?

Weet jij het antwoord?

/2500

bij drogist en apotheek. het is dan wel in een 'zakje'. Een natriumacetaat-verwarmertje is een plastic zakje dat onderkoeld natriumacetaat (CH3COONa) in water bevat. Door het metalen plaatje in de vloeistof te knikken worden een aantal natriumacetaattrihydraat-kristallen (CH3COONa.3H2O) in de oplossing gevormd, waar de gehele oplossing omheen kristalliseert. Dit is een exotherm proces, waarbij de oplossing verandert van een vloeibare, transparante naar een vaste, niet transparante toestand. Een tweetal minuten na het knikken bereikt het zakje zijn maximale warmte (52°C), welke ongeveer een halfuur aanhoudt tot de kristallisatie is voltooid. Door het zakje met de gekristalliseerde oplossing ongeveer 10 minuten te verwarmen tot boven zijn smeltpunt (80°C), bijvoorbeeld door het te koken in water, verloopt de omgekeerde reactie. Hierbij wordt de inhoud van het zakje weer vloeibaar, waarna het verwarmertje opnieuw gebruikt kan worden. Deze zakjes worden over het algemeen als cadeautje of speelgoed verkocht of bedrukt met reclame verdeeld Toegevoegd na 3 minuten: kijk ook eens hier: http://www.zijdelings.eu/hulpmiddelen.html

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumacetaa...

Bije zou ook eens op de site van "De Hekserij" kunnen kijken; die verkopen ook de wat kleinere verpakkingen. Of ze natrium-acetaat hebben, weet ik niet, maar waarschijnlijk wel. Het is een zgn commodity (bulkprodukt).

Normaal zou ik zeggen , de drogist. Je kunt het ook zelf eenvoudig maken!! Neem gewone soda (zakje kristalsoda) en schoonmaakazijn. Doe een veiligheidsbril op en doe 0.9 liter schoonmaakazijn in een kom of roestvrijstalen bak van minimaal 2 liter. Gooi daarna stukjes soda in de azijn. Dit gaat flink bruisen. Als de soda niet meer bruist , roer je de oplossing flink door. Daarna doe je voorzichtig net zolang met een spuitje oid. kleine beetjes azijn bij de oplossing totdat er geen belletjes meer ontstaan. Je hebt nu een oplossing van Natriumacetaat. Deze kun je indampen, door de kom van roestvrij staal met inhoud op een zachte vlam van het fornuis tot koken te brengen en te houden. Als het volume tot pakweg 1/5 is ingedampt zet je het vuur uit. Als het afgekoeld is gaat het kristalliseren. De kristallen zijn bruikbaar voor je experiment. Eventuele vloeistof kun je verder indampen. Overleg met je ouders en doe het niet zonder toestemming/toezicht Juist uitgevoerd is dit niet gevaarlijk. Vermeid echter hoog vuur en hard koken. Zorg dat de oplossing niet sputtert. Gebruik beslist GEEN aluminium pan. Het indampen vergt wat tijd , dus leuk voor de herfstvakantie. Schoonmaakazijn en soda zijn erg goedkoop. Deze aanpak is voordeliger dan kant en klaar Na2Acetaat te kopen Succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100