Zijn er ook oplosstoffen die water (of een ander oplosmiddel) eerder doen verdampen/koken?

Meestal als je een oplossing maakt met water dan zorgt dat ervoor dat het kookpunt hoger komt te liggen. In zekere zin logisch, maar zijn er stoffen bekend of te creëren waardoor de kook/verdampingstemperatuur juist lager komt te liggen?
Misschien niet bij water, maar misschien bij een ander oplosmiddel? Of is dit erg science fiction?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, toevoeging van zout zorgt ervoor dat het water kookt bij een lagere temperatuur. Die maar eens een test met water dat bijna kookt, doe er dan zout bij en je ziet dat het gaat borrelen. Toegevoegd na 4 minuten: Foutje, zoutwater bevriest bij -21 graden en kookt bij 108. Zie ik net op website van lenntech. Waarom het borrelt zou ik zo even niet weten.

Nee, kookpuntverhoging is een fundamenteel effect van opgelost stoffen/mengsels (RTFW).

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kookpuntsverhoging

Nee, die bestaan niet. Kookpuntsverhoging is een basaal natuurkundig feit. Als je aan water iets toevoegt is de concentratie water lager, en daarmee ook de dampdruk die daarmee in evenwicht is. Bij koken moet de dampdruk gelijk zijn aan de atmosferische druk, en zul je de temperatuur moeten verhogen om die druk alsnog te halen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100