Wat betekent: de druk onder de schaats is ongeveer 16,5 Mpa, wat eensmeltpuntverlaging van 1,1 C gevolg heeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

16,5 mpa = 16,5 mega pascal, oftewel: De druk onder het blad van de schaats op het ijs. Druk kan er voor zorgen dat ijs met een lagere temperatuur al smelt. In dit geval dus al bij -1.1 graad celcius.

Het betekent het gewicht van de schaatser een druk op het ijs uitoefent van 16,5 MPa, oftewel 16,5 Mega Pascal. Dankzij deze druk zal het ijs onder het schaatsijzer smelten en zo een waterlaagje vormen dat als smering werkt voor het glijden. Daarom kun je wel op ijs schaatsen en niet op een even gladde glasplaat. De eenheid Pa (Pascal) is gedefinieerd als de druk die 1 N op 1 m3 uitoefent. 16,5 MPa is dus best veel.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pascal_%28eenheid%29

Het is een bekend fenomeen dat ijs onder hoge druk verandert in water. Daarom zijn schaatsen zo smal, de druk is dan om het inzichtelijker te maken ongeveer 163 atmosfeer onder het ijzer van de schaats waarop je de druk uitoefent. Deze hoge druk zorgt er voor dat het water pas bij -1.1 graden Celsius smelt.(en daaronder dus stolt.) Dat betekent weer dat het ijs onder het ijzer van de schaats smelt op het moment dat je schaats die druk op het ijs uitoefent, je glijdt dus op een waterfilm en die reduceert de weerstand in de rijrichting van de schaats tot vrijwel nul. Daarom kunnen we schaatsen op ijs. Zeer koud ijs zal dus niet smelten onder een schaats en dus is zeer koud ijs minder glad. Het gladste ijs zit dus net onder het vriespunt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100