Welke krachten zijn er werkzaam bij osmose?

Osmose blijkt een spontane reactie te zijn, waarbij de oplossing zo gelijkmatig verdeeld wil zijn. Maar zijn het dan de em-krachten die uiteindelijk voor alle chemische bindingen zorgen?

In geval van een volledige verzadigde oplossing (aan minimaal een zijde) zijn de krachten dan niet zodanig benut dat er geen verplaatsing meer plaatsvind?
Stel bijv. een suikeroplossing. De suikermoleculen zijn dan volledig omgeven door watermoleculen, maar blijft er dan nog genoeg kracht over om nog meer water naar zich toe te trekken?

En bij welke afstanden gaat osmose nog op? Stel je hebt een bak water van 100 (kilo)meter lang. Aan de ene kant zit alle suiker aan de andere kant niets. Vindt er dan ook nog diffusie plaats?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn geen krachten werkzaam bij diffusie en osmose. Diffusie en osmose vinden spontaan plaats omdat moleculen en atomen constant in beweging zijn. Neen een bak met aan de ene kant rode knikkers en aan de andere kant blauwe knikkers. Geef de knikkers een snelheid door de bak constant heen en weer te schudden. Na een tijdje zitten alle rode en blauwe knikkers helemaal door elkaar. Dat is diffusie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100