Wat is de maximale bezetting in buitenste schil m.b.t. atoom configuratie?

Ik kan het maar niet vinden en het staat raar verwoord in de meesten artikelen.

Het atoom bevat uiteraard schillen K,L,M.... waarin zich de elektronen bevinden. Nu kan de M schil bijvoorbeeld 18 elektronen bevatten. Nu heb ik gelezen dat de buitenste schil maximaal 8 elektronen kan bevatten, stel dit atoom heeft een M-schil volgens de periodic system. Ondanks dat er 18 elektronen in kunnen maar dit de buitenste schil is, betekend dit dan dat er maar 8 in gaan?

Groetjes Bart

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een atoom heeft een aantal schillen waarin de elektronen kunnen plaatsnemen. Dit zijn de oribtalen (ruimtes) in de schillen: 1e schil (K): 1s - 2 elektronen 2e schil (L): 2s - 2 elektronen 2p - 6 elektronen 3e schil (M): 3s - 2 elektronen 3p - 6 elektronen 3d - 10 elektronen 4e schil (N): 4s - 2 elektronen 4p - 6 elektronen 4d - 10 elektronen 4f - 14 elektronen 5e schil (O): 5s - 2 elektronen 5p - 6 elektronen 5d - 10 elektronen 5f - 14 elektronen 5g - 18 elektronen Het opvullen van de oribtalen gaat als volgt: 1s, 2s, 2p, 3s, 3p, 4s, 3d, 4p, 5s, 4d, enz... Dit is ook waarom het periodiek systeem er "raar" uitziet. Met zo'n dal aan de bovenkant. Elke rij stelt de vulling voor van een elektronenschil! De 3d orbitaal wordt pas in de 4e rij gevuld, de 4f oribitaal wordt pas in de 6e rij gevuld (de lathiniden en de actiniden in het periodiek systeem). De edelgassen hebben volledig gevulde schillen. Daarom zijn ze inert (niet reactief). Als de we kijken naar de derde rij, zijn dat de volgende schillen: 1s, 2s, 2p, 3s, 3p gevuld. 18 elektronen. Voor een neutraal atoom 18 protonen en dat is Argon. Dit zijn op het moment de schillen die bekend zijn. Wat je door elkaar haalt (of het artikel) is de naam van de schil en de naam van de oribitaal. In een p orbitaal passen altijd maar 8 elektronen. Of die nou in de L of in de O schil zit. Maar in de L-schil passen in totaal 10 elektronen en in de O schil in totaal 50 omdat er in de O-schil meerdere orbitalen zijn. Een buitenste schil bestaat dus eigenlijk niet. De buitenste standaard gebruikte schil verschilt bij elk atoom en dan hangt het er dus vanaf welk atoom het is.

Bronnen:
http://winter.group.shef.ac.uk/orbitron/AO...
http://www.ptable.com/?lang=nl
Opleiding scheikunde

In de buitenste schil kunnen maar 8 elektronen. Als er bijvoorbeeld 6 elektronen inzitten, heeft het atoom een lading -2. Als er 9 elektronen aanwezig zijn, heeft het atoom een lading van +1.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100