Een atoom heeft een aantal schillen waarin de elektronen kunnen plaatsnemen. Dit zijn de oribtalen (ruimtes) in de schillen:
1e schil (K):
1s - 2 elektronen
2e schil (L):
2s - 2 elektronen
2p - 6 elektronen
3e schil (M):
3s - 2 elektronen
3p - 6 elektronen
3d - 10 elektronen
4e schil (N):
4s - 2 elektronen
4p - 6 elektronen
4d - 10 elektronen
4f - 14 elektronen
5e schil (O):
5s - 2 elektronen
5p - 6 elektronen
5d - 10 elektronen
5f - 14 elektronen
5g - 18 elektronen
Het opvullen van de oribtalen gaat als volgt:
1s, 2s, 2p, 3s, 3p, 4s, 3d, 4p, 5s, 4d, enz...
Dit is ook waarom het periodiek systeem er "raar" uitziet. Met zo'n dal aan de bovenkant. Elke rij stelt de vulling voor van een elektronenschil!
De 3d orbitaal wordt pas in de 4e rij gevuld, de 4f oribitaal wordt pas in de 6e rij gevuld (de lathiniden en de actiniden in het periodiek systeem).
De edelgassen hebben volledig gevulde schillen. Daarom zijn ze inert (niet reactief).
Als de we kijken naar de derde rij, zijn dat de volgende schillen: 1s, 2s, 2p, 3s, 3p gevuld. 18 elektronen. Voor een neutraal atoom 18 protonen en dat is Argon.
Dit zijn op het moment de schillen die bekend zijn.
Wat je door elkaar haalt (of het artikel) is de naam van de schil en de naam van de oribitaal. In een p orbitaal passen altijd maar 8 elektronen. Of die nou in de L of in de O schil zit.
Maar in de L-schil passen in totaal 10 elektronen en in de O schil in totaal 50 omdat er in de O-schil meerdere orbitalen zijn.
Een buitenste schil bestaat dus eigenlijk niet. De buitenste standaard gebruikte schil verschilt bij elk atoom en dan hangt het er dus vanaf welk atoom het is.
- Bronnen:
-
http://winter.group.shef.ac.uk/orbitron/AO...
-
http://www.ptable.com/?lang=nl
-
Opleiding scheikunde