Waarom wordt sneeuw korrelig als je het in de vriezer stopt?

Omdat ik gewoon graag weten wil waarom het niet mooi vlokkerig blijft. Ik zelf denk dat het door de hele lage temperatuur in de vriezer komt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat het in de vriezer, vanwege de lage temperatuur, geen sneeuw meer blijft, maar ijs wordt.

Daar waar het oppervlak het grootst is, verdampt het het meest, dus de volumineuzere gedeeltes blijven langer overeind met het uitdrogen van de sneeuw... vandaar dat het korreliger wordt...

Dat de sneeuw ijzig wordt komt juist omdat de temperatuur in je vriezer juist niet laag genoeg is. Bij -18°C is het water bevroren in mooie sneeuwkristallen. Toch smelt en herbevriest het water op microschaal (of beter gezegd sublimeert en slaat weer neer als rijp) waardoor de sneeuw steeds compacter wordt. Als je alle veranderingen in je sneeuw wilt voorkomen zal je de temperatuur nog flink moeten verlagen: tot onder de Tg (glastransitietemperatuur). Dus tot onder -42°C.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100