Uit hoeveel procent zout bestaat zeewater?

Weet jij het antwoord?

/2500

In zee zit over het algemeen 35 g zout per liter water. Dat is ongeveer drie afgestreken eetlepels zout. Dit is dus zo'n 3,5procent gemiddeld.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/97

Dat hangt van veel zaken waaronder de locatie af. Gemiddeld is het ergens rond de 3,5%. Dat wil zeggen 35 gram zout per kilo water.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Seawater

Zeewater bevat diverse zouten in opgeloste toestand en is daarmee ongeschikt als drinkwater. Het zoutgehalte of saliniteit wordt in promilles (‰) uitgedrukt. In 1 kg zeewater komen gemiddeld de volgende hoeveelheden zouten voor: 24 gram natriumchloride (NaCl) 5 gram magnesiumchloride (MgCl2) 4 gram natriumsulfaat (Na2SO4) 0,7 gram calciumchloride (CaCl2) 0,8 gram magnesiumbromide (MgBr2) De hoeveelheid zouten bedraagt dus gemiddeld 34,5 gram per kg zeewater, oftewel 34,5‰. Een emmer met een inhoud van 10 liter zeewater bevat daarmee ongeveer twee volle koffiekoppen zeezout. Het zoutgehalte is echter niet overal gelijk. De hoogste zoutgehalten komen voor in de subtropische gordels, namelijk 36,3‰. Langs de evenaar is het minder, ondanks de grote verdamping 34,3‰. Dit wordt veroorzaakt door de grote regenval. De Middellandse Zee heeft ook een hoger zoutgehalte, toenemend van west naar oost, met in het oostelijk deel circa 39‰. De Rode Zee heeft met 41 tot 42‰ het hoogste zoutgehalte voor open zeeën. In enkele gesloten zeeën, zoals de Kaspische Zee en de Dode Zee, zijn de zoutgehalten nog hoger. Op hoge breedtegraden is het zoutgehalte belangrijk lager, vooral in de omgeving van de polen. Dit komt door de geringe verdamping en het vele smeltwater. Bij de Noordpool ook door het vele zoete water dat wordt aangevoerd vanuit de grote Siberische rivieren. Ook de Oostzee is minder zout doordat er veel rivieren in uitstromen en er weinig verdamping is. In de Noordzee schommelt het zoutgehalte tussen 34‰ en 35‰. Vlak onder de kusten - waar grote rivieren zoet water in de zee brengen - is het zoutgehalte lager. Voor de Belgische kust bedraagt de saliniteit van west naar oost van ongeveer 34‰ tot 31‰. Aan de Nederlandse kust en in de Duitse Bocht is het lager dan 30‰. Het zoutgehalte van de Oostzee is beneden de 25‰. Toegevoegd na 1 minuut: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeewater

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100