Waarom knapt een bubbel?

Ik heb gister voor sinterklaas belleblaas gehad, na als puber een paar uur actief de grootste bellen te hebben geblazen, kreeg ik opeens een paar vragen hierover, die ik op google niet kon vinden.
ten eerste: hoe komt het dat de bubbel knapt?

ten tweede: hoe komt het dat sommige bubbels langer blijven zweven dan anderen voor ze knappen

ten derde: sommige van mijn (grotere) bubbels daalden langzaam naar beneden, botsten tegen de vloer (tapijt) aan, kwamen weer omhoog, en bleven daarna nog enkele seconden op het tapijt liggen voordat deze uit elkaar spatte. hoe kan dat?

Bvd!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als een bubbel naar verhouding te veel of te weinig water bevat zal hij een kortere levensduur hebben. Bij te weinig water zal verdamping de schil te dun maken om de bel heel te laten. Bij te veel water zakt het water uit naar het laagste punt en kan daar een te grote kracht op de bel uitoefenen waardoor die kapot gaat. Zeepbellen kunnen in principe probleemloos tegen oppervlakken stuiteren of blijven 'plakken'. Zo lang er geen scherpe voorwerpen zijn (haartjes van een tapijt bijv.) of voor zeep interessantere stoffen (zoals vetten) op het oppervlak aanwezig zijn kan een bel daar dus korter of langer blijven zitten. Een zeepbel knapt uiteindelijk omdat hij onderweg toch altijd weer stof en ander ongerief tegenkomt die zich aan de zeepmoleculen hecht die op hun beurt dan geen water meer 'binden'. Daardoor wordt de bel steeds zwakker tot ergens op het oppervlak de concentratie zeepmoleculen zover gedaald is dat het water zichzelf zou moeten binden. Er onstaat een gat, daardoor is het hele evenwicht van de bel weg en stort de rest mee in.

Het water verdampt en dan klapt de bel...

1: als de spanning in de bubbel groter wordt dan de buitenwaardse druk. 2. afhankelijk van atmosferische condities. 3: de chaos theorie. Niet alles is vooraf te bepalen.

Hoe meer je gebruikt hoe minder de kwaliteit wordt. Kijk deze link voor een nieuw bellenblaas En dan kan je weer aan de gang. Succes.! http://www.erdkamp.nl/Bellenblaas.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100