Hoe kan het dat wolken worden gevormd door verdamping van zeewater, terwijl het op de wereld geen 100 graden Celsius is?

Want water verdampt bij 100 graden Celsius en dat is zeewater toch echt niet. Hoe kan het dan wolken vormen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat er een evenwicht instelt. Bij elke temperatuur verdampt er water, maar hoe hoger de temperatuur hoe meer er verdampt.

De grens van verdampen of niet is niet zo precies. Het is ook zo dat, als er harde wind waait, de watermoleculen de lucht in waaien.

Water verdampt al bij veel lagere temperaturen, het hoeft niet te koken. Zet maar eens een glas water in huis ergens neer: na een tijdje is dat water weg, en in je huis is toch echt geen 100 graden.

Bij een lage lage luchtvochtigheid verdampt er zelfs sneeuw en ijs bij temperaturen onder nul! Verdampen is dus niet afhankelijk van een bepaalde temperatuur. Ik weet niet of er bij jou sneeuw ligt, zo ja, dan zal je zien, dat het al minder is dan een paar dagen geleden en dat is echt niet weggedooid, maar verdampt.

100 graden is het Kookpunt; niet het verdamp punt. verdampen gebeurt bij alle temperaturen. Echter: hoe hoger de temperatuur, groter de oppervlak, beter de luchtafvoer, des te beter de verdamping werkt. Vocht wordt ook onttrokken aan vriesproducten. Als je bijv. brood in de vriezer niet in een plastic zakje heb, zal dit uitdrogen. Dit komt dus door verdamping van vocht uit het brood.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100