Hoe kan je aan een reactievergelijking zien welke kant endotherm is en welke kant exotherm?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit kan je meestal niet zien. Dit moet of uitzoeken, door middel van een energiebalans of je moet het weten, dan wel niet omdat het een bepaalde reactie is. Een verbrandingsreactie is altijd exotherm. Dus zodra er iets reageert met zuurstof, weet je het antwoord. Toegevoegd na 1 minuut: Dat met zuurstof was een "bepaalde reactie" een voorbeeld dus. Er zijn er nog wel een paar. Mocht je met huiswerk bezig zijn en kom je niet uit een som, dan kan je even de reactievergelijking plaatsen, dan kunnen we even meedenken.

in binas tabel -ik meen- 51 staat de evenwichtswaarde, K, voor verschillende temperaturen. Hoe groter K is, hoe meer het evenwicht naar rechts ligt. als je een reactie verwarmt zal deze altijd automatisch naar de endotherme zijde gaan en andersom. Dus als K groter wordt bij oplopende temperaturen dan is rechts dus de endotherme kant en links de exotherme kant.

Om te weten welke kant endotherm is en welke kant exotherm is moet je de vormingsenthalpie aan beide kanten uitrekenen (Binas 57 en 58, en verder hele dikke scheikundeboeken). Genoemde K-waarde geeft inderdaad ook een aanwijzing. Om een genuanceerd antwoord op deze vraag te krijgen heb zelfs een jaar scheikunde gestudeerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100