Tot hoeveel dekens blijft het warmer worden?

Per deken wordt het warmer, de eerste deken meer dan de vierde. Maar op een gegeven moment wordt het toch niet meer warmer, alleen maar zwaarder?

Toegevoegd na 1 minuut:
Mijn vraag is meer of dit klopt? Of de warmte per deken erbij minder toevoegt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het gaat hier over isolatie, maar ook hoe je lichaam reageert bij hogere temperaturen. Bekijk het als volgt. Aan de ene kant van de deken is de warmtebron, in dit geval je lichaam. Het lichaam produceert energie (=warmte). De temperatuur onder de deken kan nooit hoger worden dan je lichaamstemperatuur en die 37 gr. C. Aan de andere kant heb je de omgevingslucht, stel die is 10 gr.C. Het temperatuurverschil over de deken(s) (of dat er nu 1 of 10 zijn) is 27 gr. C. Het hangt van het aantal dekens af hoeveel energie per tijdseenheid er door de dekens naar de andere zijde van de deken stroomt. Die hoeveelheid warmte wordt de U-waarde genoemd. De U-waarde (vroeger de k-waarde) drukt de hoeveelheid warmte (=energie) uit die per seconde, per 1 m2 en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van de dekens doorgelaten wordt. De waarde geeft de mate van isolatie van een wand (in dit geval van een deken) aan: een hoge U-waarde betekent een slecht isolerende deken. De eenheid voor de U-waarde is W/(m2.K). Je voelt wel aan, des te meer dekens, des te hoger de isolatie, des te minder energieverlies. Dat is het isolatie verhaal. Maar de energie die je lichaam produceert, moet ook weer afgevoerd worden. Je voelt je n.l. in een omgeving van 20 gr lekkerder, dan in een omgeving van 37 gr. C. Stel dat de ideale temperatuur gedurende het slapen onder dekens 25 gr C is, dan dient er een balans gevonden te worden tussen het warmteverlies door de dekens en de omgevingstemperatuur. Bij 10 gr heb je bv 3 dunne dekens nodig om de temperatuur van 25 gr vast te houden, maar bij een omgevingstemperatuur van 25 gr. heb je maar 1 deken nodig, anders komt de temperatuur in bed boven de 25 gr en dat ervaar je als onprettig. In je vraag kun je niet het aantal dekens benoemen, want daarvoor ontbreken een aantal grootheden. In principe zal bij iedere extra deken de temperatuur stijgen (bij de aangenomen 10 gr C omgevingstemperatuur), maar zoals gezegd nooit hoger dan je lichaamstemperatuur van ongeveer 37 gr. C. Als je daarna nog meer dekens toevoegt zal de temperatuur niet verder stijgen. Het gewicht van de dekens is om praktische reden even buiten beschouwing gelaten.

het wordt vooral zwaarder na 2 dekens al je moet je ook nog een beetje makkelijk kunnen om-draaien de 3de en 4de deken voegen nier echt veel meer warmte toe behalve gewicht. is mijn ervaring.

De isolatie wordt per deken beter, maar je moet je ook nog kunnen bewegen. Je moet kunnen blijven ademhalen en ook af en toe bewegen en je lichaam omdraaien. Ik denk dat bij vijf dunne of vier dikke dekens het maximum wel bereikt is als je ook nog wilt kunnen slapen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100