Welk risico loop je als je op een open boot zit en t gaat onweren en bliksemen. Kan de bliksem door paraplu's aangetrokken worden?

En als je de plu's inklapt en op de bodem legt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Open boten, ook al zijn deze van metaal, bieden geen enkele bescherming. Erger nog, ze zijn levensgevaarlijk tijdens onweer. Hetzelfde geldt voor surfplanken. Die zijn over het algemeen in het geheel niet geleidend. De kans bestaat dan ook dat bij blikseminslag in de mast, je lichaam een betere geleider vormt dan de mast. In dat geval fungeer je als bliksemafleider, met alle gevolgen van dien. Mocht een onweersbui je overvallen, laat het zeil dan vallen en hurk neer op de surfplank. Mocht je aan het vissen zijn, haal je hengel dan uit het water. Berg hem op of leg hem op de kant. Met name carbonhengels zijn, in verband met hun zeer goed geleidende eigenschappen, een willige prooi voor de bliksem. In een open boot dus ook geen paraplu's ontvouwen, dit kan gevaarlijk zijn. Gewoon plat gaan liggen is de beste optie. De beste optie is voor dat het onweer losbarst aan de wal te gaan.

een paraplu meer of minder zal niet uitmaken maar op een open water is de boot snel het hoogste punt. en zoals je weet slaatbliksem op het hoogste punt in

Als je op het water zit in een open boot loop je extra risico. Het beste lijkt me om naast je paraplu op de bodem te gaan liggen.

Het is absoluut niet zo dat bliksem altijd inslaat op het hoogste punt. De Culumo Nimbus (de wolk) laat deeltjes vrij die door de lucht naar beneden vallen. Op de plaats waar als eerst en deeltje in contact komt met iets, daar slaat de bliksem in. Het kan ook zo zijn dat het eerste deeltje een voorwerp 5 km verderop het eerste aanraakt. De deeltjes die als 2e of later pas ergens op 'landen' vertonen alleen kleine schok die niet schadelijk is voor mensen of huizen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100