Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als de formule E=MC^2 is, waarom nemen ze dan niet een andere constante?

Aangezien C constant is (http://www.goeievraag.nl/vraag/mc-constant-getal-lichtsnelheid-afhankelijk.234446), is C^2 dus ook constant. Dan kan je toch net zo goed nemen
C=(299 792 458)^2, met de formule E=MC?
of klinkt dat niet ingewikkeld genoeg?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
957

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

De natuurkunde wil vooral *inzicht* krijgen in de werking van de natuur. Inzicht krijg je onder andere door verbanden te leggen.

Nu kun je de formule natuurlijk veranderen in E=md, en dan zeggen dat d een constante is met de waarde c². Maar dan "verberg" je de relatie die E en m hebben met de lichtsnelheid.

Die relatie wordt juist heel duidelijk door de basis, c, gewoon te noemen in de formule. Dan moet er wel een kwadraat bij - maar dat is niet erg. Zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar, dus moet de formule dat uitdrukken.

Toegevoegd na 2 minuten:
 
Als een programmeur een programma schrijft dat bijvoorbeeld een wetenschappelijke berekening moet uitvoeren, en als daarin tienduizenden malen de formule E=mc² moet worden uitgerekend, dat zal die programmeur zijn programma waarschijnlijk wel eenmalig c² laten uitrekenen, het resultaat bewaren, en vervolgens tienduizenden keren met dat resultaat vermenigvuldigen.

Dat scheelt tienduizenden keren de berekening van c², en dat maakt het programma sneller.

In zulke gevallen is het dus *wel* nuttig om een andere constante te nemen, en wordt dat - binnen het rekenprogramma - ook gedaan.

Maar in de "gewone" natuurkunde gaat het om het inzicht, en wordt dus gewoon c² gebruikt in plaats van een andere constante te introduceren.
(Lees meer...)
Cryofiel
12 jaar geleden
rose
12 jaar geleden
Ik denk zelfs dat de programmeur een constante met de waarde c² hard in de code opneemt zodat het helemaal nooit uitgerekend hoeft te worden.
Cryofiel
12 jaar geleden
Yep. Of hij laat het uitrekenen door de compiler.

Andere antwoorden (1)

Omdat c de snelheid van het licht in vacuum is.

Toegevoegd na 21 minuten:
c² heeft dus geen betekenis, maar wordt alleen in die specifieke formule gebruikt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding